Поздрав от Румен Павлов, кмет на Община Стражица

Публикувано на пт, 24 май 2019
80 четения

ПОЗДРАВЛЕНИЕ
ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА
ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ
Уважаеми дами и господа,
Уважаеми учители и ученици,
Уважаеми просветни и културни дейци,
Най-сърдечно ви поздравявам с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Всяка година тази забележителна дата 24 май е празнична за всички нас, независимо къде се намираме по света, защото четмото и писмото от векове заемат видно място в ценностната система на българите.
24 май е възторжен и паметен ден, в който всички заедно почитаме силата на просветата и се прекланяме пред магическата мощ на писмото и четмото. За мен е чест да Ви поздравя по повод този светъл празник – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост!
“Върви, народе възродени, към светла бъднина върви ” – това са думи, които всеки българин знае от момента на престъпването на училищния праг и които носи в сърцето си, докато е жив. 24 май е празник, символизиращ достойнството, традицията и духовността на българина. Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света и която дава на нас самочувствие и културна независимост за “вси славяни”. Този празник ние честваме вече повече от 200 години – ето това е традиция! Духовност, защото това е празник на културата и науката и на онези хора, които възраждат нацията и които възпитават бъдещите поколения!
По своя културен размах делото на Кирил и Методий има не само национално значение – то е част от световната културна съкровищница! Това е достойнство и гордост, българско самочувствие и възход!
На всички Вас пожелавам здраве, професионални успехи и самочувствие, с което да предавате на идните поколения своите знания, душа и любов! Гордейте се със своята просветна мисия и пазете живо пламъчето на българщината!
А Вие, ученици, бъдете любознателни и последователни в откриването на нови хоризонти! Бъдете горди със своите знания и стремежи! Бъдете отговорни млади българи!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
Румен Павлов
кмет на Община Стражица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново