Отмениха бедственото положение в Стражица

Публикувано на чт, 13 юни 2019
58 четения

Нормализира се обстановката в община Стражица, затова вчера следобед бедственото положение бе отменено. До кризисната ситуация се стигна, след като се скъса язовирната стена на водоема край Нова Върбовка, а този край с. Камен беше препълнен и се наложи контролираното му изпускане.
Вчера приключи изпускането на язовир “Чешме дере” край Камен, след като нивото на водата бе понижено с 1,5 м. Тепърва ще се проучват причините, довели до скъсване на дигата на “Зеленчуков дол” край Нова Върбовка. Проверката ще бъде извършена от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.
“Постигнахме много добра организация между институциите. Ситуацията е овладяна и спокойна. Предстои да бъде сформирана комисия, която да направи оценка на щетите”, заяви проф. Любомира Попова.
Вчера продължи отводняването на училището в Камен, което бе залято и временно бяха преустановени учебните занятия. Освен преливането на язовира, школото има проблем с високите подпочени води, които често наводняват сградата. Затова работата на пожарникарите продължи по-дълго. Междувременно учениците бяха преместени в друг корпус на училището в селото, за да не се нарушава учебният процес. Най-сериозните щети от пороя бяха нанесени на инфраструктурата в Нова Върбовка. На места асфалтът се е надигнал, а на други липсват цели парчета от настилката. За възстановяването ѝ ще се търсят средства от Междуведомствената комисия за подпомагане при бедствия и аварии.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново