Глобиха с 15 000 лв. кмета на Стражица

Публикувано на чт, 14 май 2020
6839 четения

Глоба от 15 000 лв. наложи Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на кмета на Стражица Румен Павлов. Санкцията е заради установен конфликт на интереси, съобщиха от антикорупционната комисия след заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка. Това е втората санкиция от КПКОНПИ за градоначалника от началото на годината.
Кметът Румен Павлов встъпи в длъжност на 05.11.2015 г., след като беше преизбран по време на местните избори. Производството срещу него е образувано по сигнал. Установено е, че братът на кмета Павлов е регистриран като едноличен търговец, а неговата дъщеря е управител и едноличен собственик на дружество с ограничена отговорност. През 2008 г. Румен Павлов е закупил чрез търг с явно наддаване общински недвижим имот в гр. Стражица, недовършено строителство, който понастоящем функционира като хотел “Ралица”, ведно с търговски обекти към него /ресторант, бар-дискотека и др./. Хотелът първоначално е бил преотстъпен от Румен Павлов за безвъзмездно ползване на едноличния търговец на неговия брат, а впоследствие на 01.02.2019 г. е сключен договор, с който се предоставя за временно и възмездно ползване на дружеството, собственост на дъщерята на кмета. Установено е, че от бюджета на Община Стражица, в полза на двамата търговци, са заплащани суми за доставка на гориво и за обеди, вечери, коктейли и нощувки в хотел “Ралица”.
Румен Павлов, като кмет и разпоредител с общинския бюджет, е подписал платежни документи /фактури, разходни касови ордери, платежни нареждания/, с които по сметките на едноличния търговец на брат му и на дружеството на дъщеря му за ползване на хотела по различни поводи са преведени общински пари в общ размер на 53 350 лв., посочват от КПКОНПИ. По този начин кметът е действал в конфликт на интереси, осигурявайки материални облаги на свързани с него лица. С решението на комисията е наложена глоба в размер на 15 000 лв. Постановено е и отнемане от него в полза на държавата на материалната облага, съответно сумата от 53 350 лв. Припомняме, че на 20 февруари т.г. КПКОНПИ установи конфликт на интереси за стражишкия кмет по друг повод, като отново бе свързан с неговия брат. Комисията съобщи за 12 отделни случая, като за всеки от тях наложи глоба от по 5000 лв. или общо 60 000 лв.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново