Девет заслужили българи получиха почетния знак „50 г. град Стражица”

Публикувано на вт, 20 Авг. 2019
250 четения

С много наградени личности и колективи, благослов от Великотърновския митрополит Григорий и концерт на Васил Найденов Стражица отбеляза своя празник.

Празничните събития започнаха в храм „Рождество Богородично, където митрополит Григорий и йеромонах Димитрий отслужиха света литургия. На нея присъстваха кметът на Общината Румен Павлов, зам.-кметовете инж. Катя Петрова и инж. Георги Бянов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов.

Малко по-късно пред сградата на Общината традиционно бяха вдигнати националния трибагреник, флагът на Обединена Европа и знамето с герба на Стражица.  Тогава бе открит и паметният кът, посветен на 50 години от обявяването на Стражица за град.

На тържествена сесия на Общинския съвет председателят Илиян Маринов прочете имената на отличените граждани, а тържественото връчване на отличията се състоя на сцената на летния театър „Рачко Ябанджиев”.

Сред гостите, уважили поканата на кмета инж. Румен Павлов бяха Негово Превъзходителство Андрей Юриевич Громов – генерален консул на Руската Федерация в гр. Русе, и аташето Виктор Токтаев, областния председател на БСП Петко Тюфекчиев и народните представители от „БСП за България” Явор Божанков и Валентин Ламбев, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Г. Оряховица Добромир Добрев, зам.- областният управител инж. Детелина Борисова, кметовете на Елена Дилян Млъзев, на Сухиндол Пламен Чернев, на Лясковец д-р Ивелина Гецова, както и зам.-кметове и секретари на общините Златарица, Павликени и Попово.

Владиката отслужи молебен за здраве и благоденствие на жителите и гостите на град Стражица. След думите му, изпълнени с вяра и любов, вдъхващи сила и надежда, кметът на Общината инж. Румен Павлов приветства присъстващите. Вълнуващо прозвуча словото му, наситено  с емоционалност.  „Горд съм, че споделям тези празнични дни с всички Вас, жители и гости на Стражица, защото ние знаем как да пазим постигнатото, но се стремим и към нови цели. И само ако уважаваме традициите и миналото, ще можем да вървим към бъдещето, удовлетворени от настоящето”.

Най-емоционалната част беше награждаването на тримата нови почетни граждани и обявяване носителите на почетния знак „50 години Стражица”. Атанас Костов – председател на читалище „Развитие 1895” в Стражица, Димитрина Станчева – дългогодишен секретар на ИК на Общинския народен съвет и председател на Общинска служба „Земеделие и гори” и посмъртно званието почетен гражданин беше присъдено на Димитър Димитров – първия градски кмет на Стражица за цялостен принос в развитието на общината.

Носители на почетния знак „50 години град Стражица” станаха личности  и колективи, допринесли за просперитета и славата на града. Това са проф. дин Цветелин Йорданов Степанов за принос в  науката; Галина Иванова Русева – учител по български език и литература в СУ „Ангел Каралийчев”, за заслуги в  сферата на образованието; Мирослав Тодоров – началник на Районното полицейско управление, за заслуги в  сферата на обществения ред и сигурността;  йеромонах Димитрий  за заслуги в  сферата на духовното дело.

С почетния знак “50 години град Стражица” бе удостоена и фелдшерката в ЦСМП Стражица  Илияна Петрова, носител и на наградата „Достойните българи” за 2018 г. Почетният знак получи и ЦСРИ „Здравец” – гр. Стражица.

С отличието бяха удостоени още  дългогодишният преподавател по български език и литература, поет, писател и краевед  Николина Проданова, а за заслуги в  сферата на спорта награди получиха младата и талантлива Мадлен Тодорова – състезателка в националния отбор на България по хандбал и роденият през 1995 г. футболист Александър. За постиженията си в областта на спорта с почетния знак беше удостоена и състезателката по свободна борба в Спортен клуб по борба „Румен Павлов -2016” Велислава Георгиева.

Празникът в Стражица продължи с изпълнения на Фолклорен ансамбъл „В шоплука”, а кулминацията на вечерта бяха изпълненията на звездата на българската естрада Васил Найденов.

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново