85-годишен любител резбар представи изложба със свои творби в Стражица

Публикувано на вт, 19 Дек. 2023
3835 четения

Изложба на 85-годишния любител резбар Първан Чукуров бе открита в Изложбената зала в Стражица. Това е поредната традиционна предколедна експозиция в последните години, а на откриването й присъстваха кметът Йордан Цонев, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, много граждани, приятели на автора и общественици.
В изложбата са представени 15 дърворезби, сътворени от автора в последните години. Те са изработени в плосък релеф, от различни видове дърво, обработено с различни техники индивидуално при всяка резба.
Първан Чукуров е зоотехник по професия и в тази сфера работи 37 години. През 1994 г. остава без работа, поради приватизацията в сектора в който работи и както той сподели с гостите – запълва с нещо професионалната празнота. Случайното намиране на едно ръководство за любителска дърворезба от 1942 г., дело на от френско издателство, го провокира да си купи длета и да започне сам да изработва моделите от ръководството. Създадените дърворезби Първан подарява на приятели, роднини, на пенсионерския клуб в Стражица. Фокусирането на вниманието, времето и емоциите върху творческия процес и признанието в неговата общност носят на автора удоволетворение, жизнени сили и смисъл на живота.
На откриването на изложбата авторът обяви за продажба една от творбите, като получените средства дарява за лечение в чужбина на 8-годишния Борко от Стражица. Творбата беше откупена на двойна цена, съобщиха от Изложбената зала.
На събитието всички стражичани бяха зарадвани от още една добра новина, която кметът Йордан Цонев сподели при приветствието на автора – проект за възстановяване на сградата на Художествената галерия на Стражица, останала единствената не реновирана след земетресението от 1986 г. е одобрен и финансиран от министерство на културата.
Изложбата на Първан Чукуров ще продължи до края на януари 2024 г., посочиха от Изложбената зала.

Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново