Започва голям проект за подмяната на водопровода към Вишовград

Публикувано на пн, 24 Февр. 2020
330 четения

Началото на ремонта за подмяна на тласкателните водопроводи от помпената станция на сeло Росица до напорния резервоар на село Вишовград поставиха заместник-кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева, представителят на фирмата-изпълнител Нешко Костов и управителят на „ВиК Йовковци“ инж. Димитър Владов. Те направиха първата копка по проекта, финансиран с постановление на Министерски съвет. Общият размер на инвестицията е 336 000 лева, която отпусна Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. С тях ще бъде осъществен първият транш за изпълнението на I-подем.

С отпуснатите средства ще стане възможна подмяната на съществуващите тласкателни водопроводи и ще се предотвратят бедствията в селата Вишовград и Росица, а 255 жители от село Вишовград ще използват чиста питейна вода; ще се подобри качеството на живот и екологичното състояние на района.

Водопроводната мрежа е изградена през 1932 г. Тя е остаряла и вече не отговаря на изискванията за безопасна експлоатация. Случаите на аварии стават все по-чести и нанасяните щети са все по-мащабни.

„В резултат на изпълнението за този проект ние ще разрешим един дългогодишен проблем, който затруднява живота на хората във Вишовград, а именно – честите аварии на водопроводната мрежа и продължителната липса на питейна вода. Като добри стопани ние в Общинска администрация Павликени се грижим всяка част от инфраструктурата ни да е в спретнат и поддържан вид“, обърна се към присъстващите инж. Вачева. Тя подчерта, че режимът на работа по строителството е организиран така, че да не се прекъсва водоподаването към село Вишовград. Старият водопровод ще продължи да работи по време на полагането на новите тръби.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрано Дружество по Закона за задълженията и договорите „ВИА ХИДРО ГРУП“ София с представляващ Нешко Костов. Строителен и инвеститорски надзор на обекта ще осъществява фирма „ВЕДИПЕМА“ ЕООД София с управител инж. Мая Алексиева.

„Водоснабдяване и канализация Йовковци“ ООД – Велико Търново с управител инж. Димитър Владов ще осъществява авторския надзор по изпълнението на проекта.

Очаква се одобряването и на втория етап. Общата стойност на обекта възлиза на 1 073 000 лева, от които 953 652 лв. са за строително-ремонтни работи.

 

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново