За 1,5 млн. лв. продават култовия свинекомплекс в Стамболово

Публикувано на чт, 19 Юли 2018
385 четения

За 1,5 млн. лв. без ДДС продават култовия свинекомплекс в павликенското село Стамболово, в който по Татово време се отглеждаха над 40 000 прасета. Там бе изградена и най-модерната в подобни обекти пречиствателна станция за отпадните води от комплекса, в която бяха инвестирани доста пари. В соцвремето свинефермата бе за образец и от опита ѝ идваха да се учат доста животновъди в бранша.
Днес свинекомплексът е собственост на “Енигма инвест” АД, дружеството пък се е вляло в “Мел инвест холдинг” АД, като преди това обектът преминал през доста ръце. Независимо от това той си остава животновъдно предприятие, което разполага с 37 свинарници и 27 обслужващи сгради. Има ток, вода и халетата са запазени, върху имота няма тежести. Сега капацитетът е за 36 000 прасета и допреди няколко години свинарниците са били пълни с животни.
Самата свинеферма е разположена върху 176 дка, като земята е държавна собственост, докато сградите са на дружеството. Има още кантари, трафопостове, помпена станция, кланица, ветеринарна лечебница, складове и други, а също и цех за колбаси, но без оборудване. Навремето в него се правеха т.нар. “баварски салами”, за които в областта се редяха на опашки.
Халетата пък имат вентилационни шахти и макар сега свинарниците да са без оборудване, по всичко личи, че свинекомплексът е изграден по всички правила за едно модерно соцсвиневъдство.
От “Енигма инвест” АД съобщиха обаче, че част от помещенията на свинекомплекса са дадени под наем и в тях се отглеждат патици мюлари. Птиците се угояват за черен дроб, който се изнася основно за Франция.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново