Своеобразно околосветско пътешествие предлага изложба във Велико Търново

Публикувано на пт, 8 сеп. 2023
423 четения

 

Ретроспективна експозиция с близо 200 творби, създадени и събирани през последните 11 години чрез международния пленер „Павликени и светът“, бе открита в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във В. Търново. В нея са включени произведения на български и чуждестранни съвременни автори, работещи различни стилове  и течения – реализъм, абстрактно изкуство, минимал арт, сюрреареализъм, инсталации и др., създаващи интересна трансформация на своите похвати и техники през видяното в Павликени и региона.  През изминалите години в пленера са представени утвърдени творци с богат творчески опит от Финландия, Япония, Южна Корея, Норвегия, Дания, Швеция, Германия, Франция, Словакия, Литва, Иран, Бразилия, Нидерландия, Уругвай и България, а от тази година и от Исландия. Те участват в пленерите, създават и даряват на Павликени произведения на скулптурата, живописта, графиката, керамичното, хартиеното и дигиталното изкуство, инсталации, калиграфия и др.

„Причината да започнем този пленер през 2012 г. беше, че чрез него нашите съграждани имат възможност да се докоснат до творчеството на автори от целия свят“, каза в приветствието си към многобройните гости на откриването на изложбата инж. Емануил Манолов, кмет на Павликени. Той подчерта, че това събитие се е превърнало във визитна културна картичка на града и региона, а колекцията от творби има музейна стойност и ще може да бъде показвана и в други населени места в страната. Тези произведения на изкуството ще намерят своето място в строящата се нова, голяма и модерна галерия в Павликени. Тя ще бъде на площ от 1600 кв. м, със зали за постоянна експозиция, за пътуващи археологически изложби и за интерактивни занимания“, посочи още инж. Манолов и благодари на фондация „Аматерас“, основен двигател на арт пленера в Павликени, както и на всички творци, част от които присъстваха на събитието.

„Не красотата, а културата може да спаси света и ние ще работим за това да я утвърждаваме дори и в трудни времена като днешните, защото тя е духовното лице и визитната картичка на една страна, град или област“, каза Тодор Тодоров, президент на фондация „Аматерас“. Арт директорът на организацията и куратор на изложбата Даниела Тодорова подчерта, че в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” са показани около 80% от всички произведения от пленерите през годините, които с последния, приключил на 7 септември, наброяват близо 300 и са от 15 държави. Една от инсталациите включва пръст от различни краища на света със земя от павликенско, друга – керамични парчета от Античния керамичен център край Павликени и всичко това напълно съвпада с визията на пленера „Павликени и светът”, посочи Тодорова и благодари на инж. Манолов за дългосрочната му визия за развитие на културата в общината, както и на екипа на Изложбени зали за професионализма при подготовката на изложбата.

„Пленерът тепърва ще се развива и вече сме подготвили следващите две издания, свързани с Корея и Аржентина, като също така продължаваме да обогатяваме това, което ще се случва, с много интересни артисти“, увери Тодорова.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново