С конкурс, изложби и концерти посрещат празника на Павликени

Публикувано на пт, 21 юни 2019
91 четения

С богата 10-дневна програма Павликени ще посрещне празника на града 29 юли. Събитията започнаха още на 20 юни с посрещане иконата на свети Ефрем Нови с частица от светите му мощи в храма “Св. Рождество на Пресвета Богородица”. Вечерта бяха представени книгите за неговия живот и чудеса “Св. великомъченик и чудотворец Ефрем Нови” и детската “Светецът светкавица”, чийто автор е журналистът Ангел Бончев.
На 21 и 22 юни в Павликени за 8-а поредна година ще се проведе конкурсът “Нека да е лято”, който ще събере елита сред младите певчески таланти. Участие в него ще вземат 43 изпълнители, разделени в 4 възрастови групи. Председател на журито отново ще е композиторът Стефан Димитров, в него ще участват още младият изпълнител Йордан Марков, водещият Драгомир Драганов, създателят на “Сребърна Янтра” Румяна Начева, румънецът Серджо Чико, Зорица Радловска, която ще следи за сценичното поведение на изпълнителите, и зам.-кметът инж. Анастасия Вачева. Всеки участник ще се представи с по две песни, едната задължително трябва да е на родния език, обясни кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. Той допълни, че Йордан Марков и Драго Драганов ще изнесат мини рецитал в първата вечер на конкурса.
Програмата продължава с авторската изложба с картини на Никола Гюзелев. Платната ще бъдат подредени в Историческия музей на града на 24 юни от 18 часа. Експозицията представя за първи път пред павликенската публика 17 маслени платна и 3 графики – портрети и автопортрети, създадени от великия оперен бас и почетен гражданин на Павликени. За събитието се очаква да пристигнат съпругата му Анна-Мария и дъщеря му Адриана. Откриването ще бъде допълнено и от камерен концерт. В него ще участват солистите от Софийска опера Радостина Николаева (сопран), Бисер Георгиев (бас) и двама пианисти – Йоланта Смолянова и италианецът Серджо Олива.
На 27 юни се открива изложбата от Седмия международен пленер по фотография “Павликенският край и неговите хора”, в който участват предимно чужденци и фотографи от града. Веднага след това в салона на читалището ще бъде показан премиерният спектакъл на театралния юношески колектив с авторската пиеса на ученика Иван Миронов, озаглавена “Крали Марко в 21 в.”. Постановката е дело на Христо Алексиев, който е актьор в състава към читалището. На 28 юли в Летния театър “Никола Гюзелев” ще се състоят спектаклите “Естрада.бг” и “Класиката среща рока”.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново