Пламен Иванчев направи виртуална карта със забележителностите на Карайсен

Публикувано на пн, 19 авг. 2019
343 четения

Виртуална карта на Караисенската туристическа пътека и забележителностите в селото създаде столичанинът Пламен Иванчев. За инициативата му за възстановяване на физкултурния салон в старото училище в селото и организираните редица спортни и културни събития младият мъж бе сред отличените “тихи герои” от президента Румен Радев. Той получи награда и в класацията “Достойните българи”.
Онлайн картата е един от последните проекти на Иванчев и включва снимки на около 25 обекта и кратка любопитна информация за всеки от тях. Освен това е изключително лесна за ползване чрез мобилни устройства. Основната пътека е с червена маркировка, но има и разширен маршрут, обозначен в зелено. Амбициите на Пламен са туристическата пътека скоро да бъде маркирана и да бъдат поставени табели за улеснение на гражданите, решили да се разходят в района. Помощ в изготвянето ѝ оказва археологът Калин Чакъров, който активно се включва в инициативите на доброволната организация “За Карайсен”, създадена от столичанина. Сред хората, които му помагат в начинанията, са Митко Харизанов и Йорданка Петкова.
Тази година в Карайсен отново се проведоха различни инициативи. През юли след повече от 30 г. спомените за кинопрожекции в селото оживяха с излъчването на филма “Уют” на Камен Донев, който събра любителите на седмото изкуство. Седмица по-късно театралната трупа към НЧ “Съединение – 1888” от село Драганово представи новата си пиеса “Зех та, Радке, зех та!” от Сава Доброплодни. “Представлението посетиха 125 души, което доказа, че хората от Карайсен харесват театралното изкуство”, сподели Пламен. Сред културните събития е и безплатната хоротека, организирана съвместно с търновската школа за народни танци “Плетеница”, която също се радва на голям интерес.
По традиция и тази година в селото се проведоха спортни събития. Първото от тях беше организираният втори турнир по тенис на маса и първият с името “Огнян Маринов”, в който се включиха 14 участници. На 10 август на свои разноски в селото гостуваха именити и известни по цял свят шампиони по карате киокушин – шихан Емил Костов, сенсей Гергана Апостолова-Костова и техните ученици от клубовете във Варна и Бургас. Каратеките направиха редовна тренировка и запомняща се демонстрация пред публиката. След това каратеките посетиха паметника на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в лозята край селото.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново