Пет оловни рамки за огледала от края на II век показаха в Павликени

Публикувано на пт, 16 февр. 2018
459 четения

В Историческия музей на Павликени показаха за първи път 5 оловни рамки за огледала от края на II и началото на III век, като върху едната има надпис “С пожелание за добра съдба”. Експонатите са намерени по време на археологическите разкопки на Античния керамичен център през миналото лято. Рамките са част от нумизматичната изложба “Боже, пази България”, която снощи официално бе открита. Тя е посветена на Деня на археолога 14 февруари.
Директорът на музея Нели Цонева разказа, че това е първата изложба за т.г. и петата поред в чест на археолозите. Експонирани са част от експонатите на нумизматичната колекция на музея. Показани са римски, сребърни и бронзови монети, провинциални, византийски, турски, руски, от Третото българско царство. Имаме само една златна византийска монета от времето на император Никифор III Вотаниат, управлявал Византия между 1078 и 1081 г., и с този експонат много се гордеем, каза Цонева. Монетата е дарена от деятел на читалището в Павликени и е съхранявана десетки години преди това. Голяма част от представените в изложбата монети са намерени при разкопки на Античния керамичен център през последните 4 г. Друга част пък са дарени, за което сме много благодарни.
Цонева допълни, че преди години в Павликени е съществувало нумизматично дружество с председател инж. Марин Георгиев. После е било закрито, а инж. Георгиев е дарил на музея цялата си колекция от български банкноти. По неговия пример членове от нумизматичното дружество също са дарили монети. И не само това, дружеството дарило и експозиционните маси за монетите. Благодарение на тези дарителски жестове положихме началото на музейната нумизматична колекция, пазена и съхранена десетки години, коментира директорката. Тя допълни, че на изложбата ще присъства и част от откритите на Античния център 3727 денара. Това е било голямо имане на богати собственици за онова време.
Снощи при откриване на изложбата присъства и големият дарител инж. Марин Георгиев.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново