Павликени раздаде щедри награди за Деня на славянската писменост

Публикувано на пн, 28 май 2018
183 четения

В Павликени честваха тържествено Деня на славянската писменост – 24 май. По време на празника, провел се на площад “Свобода”, Общината раздаде щедри награди за изявени учители, ученици, самодейци и културни дейци.
Преди това с тържествено слово кметът инж. Емануил Манолов отбеляза, че славянската писменост в двете ѝ форми – глаголицата и кирилицата, е уникален духовен подвиг. Той допълни, че българският княз Борис I e прозрял, че народите преуспяват в историята тогава, когато редом до възвишения учител застанат прозорливият владетел и преданите ученици. Нека всички да съумеят и да запазят жив пламъка на духовното безпокойство. Наша отговорност е да направим бъдещите поколения образовани. Защото, по думите на един велик българин: “Народността не пада там, дето знанието живей!”, даде пример градоначалникът.
Четири колектива получиха грамоти и парични награди за успехите си през годината. Това са ДГ “Слънце” – Павликени, за организирането и провеждането на Националния конкурс “Слънце пее и грее”, ДГ в с.Караисен за 45-ата годишнина от основаването ѝ и за реализиран проект “Красотата е около нас” – изграждане на класна стая на открито, ПГАТ “Цанко Церковски” за специалната почетна награда за принос в професионалното образование, връчена на Деветата панорама в Пловдив, за успешното интегриране на ученици със СОП и за организирането на 20 групи за извънкласни дейности, Народният оркестър “Извор” при НЧ “Братство-1884” за постигнати високи художествени резултати и достойно представяне на Павликени в националните медии.
Тази година петима са носителите на наградата “Учител на годината”. Почетна грамота и парична премия получиха Карол Каролов и Никола Николов – старши учители по физическо възпитание и спорт, Боряна Върбанова – старши учител по музика, и Лидия Владимирова – старши учител по Български език и литература, и четиримата от СУ “Бачо Киро”, Павликени, както и Марийка Терзиева – старши учител в начален етап в ОУ “Бачо Киро”, Бяла черква. Индивидуални награди – почетна грамота и парична премия – бяха връчени на учителите от ОУ “Св. Климент Охридски” Любка Трифонова, Юлия Станчева, Стефка Христова, Илина Стефанова, Емил Ненков и Виолета Петрова.
Носители на наградата “Ученик на годината” станаха 7 младежи, представили се отлично на областни и национални нива на олимпиади, състезания и спортни мероприятия. Сред тях са Йоанна Георгиева, Преслава Пенева, Даниел Дечев, Денислав Стоянов, Виктор Тодоров, Траян Прашков и др. Грамоти и предметни награди пък получиха Белла Панайотова, Борислав Станев, Мария Звездева, Галя Ганчева, Теодора Георгиева, Мелиса Асенова, Николай Тошков, Тихомир Узунов и Деница Прокопиева. Това се отнася и за училищни спортни отбори и клуб “Млад журналист”, като самодейни състави и културни дейци бяха наградени и с парични премии.
По традиция всеки от абитуриентите тази година получи паметен знак – вимпел с посвещение “Сбъднете своите мечти!”
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново