Павликени празнува 77 години от обявяването си за град

Публикувано на пн, 29 юни 2020
639 четения

Със света литургия и тържествена сесия в Павликени започна празничният ден по случай 77 години от обявяването за град. В храма „Рождество на Пресветая Богородица“ кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет Христо Кавалски и заместник-кметовете инж. Анастасия Вачева и инж. Албена Петрова запалиха свещи за благоденствие на античния и вечен град. Те поднесоха и цветя пред монумента на Св. Петър и Павел – закрилниците на град Павликени.

„За първи път преди 77 години нашите предци се поздравяват с титлата гражданин на град Павликени. От тогава до ден днешен датата 29 юни е празник за нашия град. Павликени получава този законов статут през 1943 г. и оттогава всеки ден се развива и го защитава с усилията на много талантливи, почтени и мъдри хора“, заяви в официалното си слово председателят на Общинския съвет в града Христо Кавалски.

На тържествена сесия местният парламент взе решение да удостои  Д-р Васил Драганов е новият почетен гражданин на Павликени. Той получава званието посмъртно.

Д-р Васил  Драганов е роден на 09 юни 1953 г. в Павликени в семейството на Иван и Снежинка Драганови. През 1974 г. е приет да учи медицина в МИ – Плевен. В Института среща своята съпруга  Валя Христова.

От 1986г. д-р Васил Драганов започва работа в МБАЛ-Павликени (тогава Общинска болница Павликени). До последния ден от своя живот той е отдаден на работата си във вътрешно и интензивно отделение. Изключителен специалист в образната и функционална диагностика. От създаването през 2000 г. работи и в МЦ „Медиана“ като специалист вътрешни болести. „Това е човекът, който даваше топлината и грижата, необходими за подобряването на целия процес на лечение. Грижата за здравето и живота на своите пациенти д-р Драганов правеше с огромно желание и любов, затова ще остане един от  най-уважаваните лекари в Павликени, оставил отпечатък в спомените на поколения павликенци“, мотивира предложението си кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Пред сградата на Община Павликени се състоя официална церемония по вдигане на знамената на Република България, Европейския съюз и град Павликени.

В официалното си слово кметът инж. Манолов посочи, че празникът тази година идва в особено време. „Това време показа отново силния дух на града ни, зареден от поколения павликенчани със силата да се борят за идеите и мечтите си и да не спират, докато не ги постигнат. Да се справят в трудните времена. И да мислят за себе си като общност от хора със споделени цели. Дори и пред лицето на глобална пандемия“, каза градоначалникът.

Празничният ден продължи с тържествена церемония по връчване на плакета за почетен гражданин от 20:30 ч. в Летен театър „Никола Гюзелев“, където кметът на община Павликени се обърна със слово към гражданите. Церемонията завърши с концерта на Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново