Община Павликени реализира проекти за над 25 млн. лева

Публикувано на чт, 3 май 2018
1351 четения

Община Павликени изпълнява и предстои да стартира проекти за над 25 млн. лв., съобщи кметът инж. Емануил Манолов. За 6,9 млн. лв. се предвижда реконструкция на 13,2 км четвъртокласна пътна мрежа в участъците Павликени – Върбовка и Дъскот – Паскалевец. Финансирането е безвъзмездна помощ по Програмата за развитие на селските райони. В момента тече процедура за избор на строител, но жалба на една от фирмите за дискриминация забавя изпълнението на проекта.
С високо темпо върви ремонтът и реконструкцията на ПГ по аграрни технологии в Павликени, където се влагат 1,3 млн. лв. Инвестициите са по ОП “Региони в растеж”. Училището ще бъде модернизирано – както учебната част, така и професионалната база, информира кметът. Павликени и два испански града реализират съвместна програма за по-добро бъдеще и въвеждане на подходи за трудова заетост за 184 000 лв. Изпълняваме и проекти от миналия програмен период за залесяване на неземеделски земи, допълни инж. Манолов.
Павликени спечели проект за 2,330 млн. лв. и по ДФ “Земеделие”. До няколко дни ще бъде обявена обществената поръчка за изпълнител, а средствата са за реновиране на 4 улици. По схемата за активно включване на уязвимите групи и за тяхната социална подкрепа Общината разполага с 213 000 лв. Втори проект за 100 000 лв. стартира и за обединяване на двата центъра за деца с увреждания и за социална рехабилитация. Така ще създадем по-добра среда, вече са избрани изпълнителите. Предстои и подписване на договор по проекта “Красива България”, който осигурява 108 000 лв. Ще бъде обновен дворът на ДГ “Осми март”.
Кметът на Павликени съобщи и за проекти, които се подготвят. Най-големият от 3,9 млн. лв. е за рекултивация на градското сметище, което вече е затворено. Финансирането ще бъде от ПУДООС, а Общината сега извозва битовите си отпадъци на регионалното депо в Никопол. Има подадени проекти за енергийната ефективност на двете училища във Върбовка и Батак.
Третият голям проект, който предстои да бъде одобрен от ДФ “Земеделие”, е за 7 млн. лв. Парите ще бъдат за реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата в Караисен и Бяла черква. Павликени очаква финансиране по трансграничен проект между България и Румъния за укрепване на бреговете на реките Ломя и Михалска в Бутово и Михалци. Инвестициите са за 1,855 млн. лв., като 810 000 лв. са съфинансиране от Общината. Подготвят се и три спортни проекта. Готов е и проект за 3,7 млн. лв. за подмяна на ВиК мрежата в Павликени. Това е вторият етап на ВиК програмата. Финансирането ще бъде от ПУДООС.
7,2 млн. лв. очаква Общината за реконструкция на градския парк в Павликени и ремонт на площада в Бяла черква. Инж. Манолов добави, че има и други по-малки проекти, които предстои да бъдат реализирани. Партньори са училища и неправителствени организации. От понеделник е факт и проектът “Местна инициативна група”, който се изпълнява съвместно с Полски Тръмбеш. Вече е назначен екипът, а другата седмица ще бъде открит и офисът. Искаме да влезем в селата с по-малки проекти, частният сектор също може да участва, посочи кметът. Той уточни, че с изпълнение на инициативите 50 % от пътната мрежа в общината ще бъде реновирана.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново