Община Павликени предостави бързи тестове за близките на двама жители с COVID-19

Публикувано на ср, 6 май 2020
597 четения

Община Павликени предостави бързи тестове, с които да бъдат изследвани роднините на двамата установени жители с коронавирус от общината. Те не са проявили симптоми на заболяването, но за свое успокоение и при желание от тяхна страна могат да се обърнат към личния си лекар, който ще организира вземането на пробата.
След като бяха диагностицирани двама жители на общината, техните контактни лица са поставени под карантина. Къщите и дворовете им са дезинфекцирани. Чрез кметовете на двете села са предоставени и дезинфектанти за използване от контактните лица. Четирима медици от Спешна помощ в Павликени, които са посещавали на адрес заразените лица, бяха изследвани с PCR тестове. Изследванията им са отрицателни.
Общината закупи и дари 40 броя тестове за МБАЛ – Павликени. Целта е пациентите да бъдат диагностицирани преди влизане в стационара на болницата. Така може да се избегне по-тежка ситуация, ако пациент със заболяването бъде открит на по-късен етап и се наложи цялата болница да бъде под карантина.
Допълнително още 40 броя тестове са закупени и се очаква да пристигнат в Община Павликени. Други 20 има и в извънболничната помощ. Тестовете са имунохроматографски анализ и могат до 10 мин. да покажат резултат. Ако той е положителен, материал от пациента ще бъде изпратен и до референтна лаборатория за PCR потвърждение.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново