Направиха мост над реката край Римския каптаж в Павликени

Публикувано на пн, 12 авг. 2019
695 четения

Със съдействието на Община Павликени миналата седмица беше поставен мост над река Пещерска в близост до Римския каптаж и Мусинската пещера. С новото съоръжение мястото вече е по-достъпно и привлекателно за туристите от цялата страна.
Миналата година през пролетта бяха поставени нови указателни табели за Римския каптаж и Мусинската пещера между В. Търново и Павликени. Те са дело на архитект Деница Пенева и бяха монтирани с финансовата подкрепа на Общината, като една от мерките за популяризиране на обектите. Табелите бяха съгласувани с Областно пътно управление и КАТ.
От 2017 г. по идея на археолога Калин Чакъров от великотърновския музей се проведе мащабно проучване на Римския каптаж в Мусина, в което се включиха доброволци от цялата страна, включително и кметът на селото Христо Иванов. Впечатляващата конструкция на акведукта вероятно е изградена в началото на II век сл. Хр. и от нея тръгва водопроводът към Никополис ад Иструм. Самият каптаж се намира в границите на селото пред входа на Мусинската пещера, от която извира една от най-чистите и силнотечащи води в Павликенския район. Каптажът, който е на около 1900 години, все още работи и от него блика чиста и силна вода.
Със съдействието на хората от рибарника за пъстърва и доброволците районът около мястото беше облагороден и беше поставена беседка.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново