Музеят в Павликени показа изложба “100 години павликенска гимназия”

Публикувано на чт, 20 май 2021
243 четения

Изложбата “100 години павликенска гимназия” беше открита в Исторически музей – Павликени, по повод Международния ден на музеите – 18 май. Тя е организирана съвместно със СУ “Бачо Киро” и любезното съдействие на Държавен архив – Велико Търново. В експозицията са включени постери и предмети, разказващи столетната история на павликенската гимназия, нейните върхове и славни страници.
На откриването присъстваха народният представител Явор Божанков, председателят на Общински съвет – Павликени, Христо Кавалски, заместник-председателят на ОС Павликени д-р Венцислав Георгиев, заместник-кметовете на Община Павликени инж. Анастасия Вачева и инж. Албена Петрова, общински съветници, бивши и настоящи учители и възпитаници на павликенската гимназия.
Директорът на СУ “Бачо Киро” Петя Неделчева и Христо Кавалски поздравиха гостите на изложбата и отбелязаха значението на гимназията в съвременния глобален свят.
Директорът на Исторически музей – Павликени, Елена Христова припомни на присъстващите историческия път на гимназията и нейната роля за образователното, общественото и икономическо развитие на Павликени и околните селища.
През далечната 1920 г. в село Павликени са разкрити първите гимназиални класове, дали начало на Пълната смесена гимназия “Княгиня Мария-Луиза”, наречена днес Средно училище “Бачо Киро”.
Вековният юбилей на СУ “Бачо Киро” е повод да се припомни значението на училището за възпитание и обучение на хиляди павликенчани, прославили малкия град в страната и чужбина и реализирали се в различни области на знанието.
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново