Модерен джип с термокамера ще спасява пострадали при наводнение в Павликени

Публикувано на ср, 23 май 2018
137 четения

Супермодерен джип с висока проходимост и оборудван с термокамера ще спасява пострадали от наводнение хора и животни в Павликенската община. Освен това превозното средство ще бъде снабдено със специализирано оборудване за почистване и поддръжка на речните корита, а също за охрана на заливните райони. На джипа ще бъде монтирана работна станция за GPS карта за картографиране на зони с наводнение или опасност от пожар. Събраните данни ще бъдат използвани при спасяване на пострадали по време на бедствия.
Модерната техника ще бъде закупена от Община Павликени, която спечели трансграничен проект с румънския град Кълъраш по Програмата “Интеррег Румъния – България 2014-2020”. Общата стойност на финансирането е 948 580 евро, а Павликени ще получи 472 789 евро. Освен джипа, ще бъдат почистени и укрепени коритата на реките Михалска и Ломя, което включва ремонтни и възстановителни работи за подобряване на проводимостта на двата водоема. Ще бъде обучен и екип за най-добрите практики в областта на извънредните ситуации, като ще бъдат проведени редица партньорски инициативи и кампании, които да обучат населението на Павликени и Кълъраш за по-добра защита при извънредни ситуации.
Тъй като водещ партньор по проекта е Кълъраш, съгласно правилата представители на Техническия секретарият към Офиса за трансгранично сътрудничество в румънския град ще посетят Павликени на 31 май. Те ще се запознаят с обектите за инвестиции по съвместната програма. В случая домакините трябва да представят и решение на Общинския съвет, че Общината ще осигури собствени ресурси при стартиране на трансграничния проект. Те са 2% от одобрения бюджет. След това средствата ще бъдат възстановени от Програмата.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново