Изложба показва керамиката в Павликенско през II-III век

Публикувано на пн, 10 Февр. 2020
403 четения

Археологическа изложба на тема “Керамичното производство в Павликенския край през II-III век”, посветена на празника на българския археолог – 14 февруари, ще бъде открита на 13 февруари 2020 г. от 17,30 ч. в Исторически музей – Павликени. Експозицията включва керамични съдове от фонда на музея.
“На територията на oбщина Павликени са проучени няколко керамични центъра, фуснкционирали през периода II-III век. Част от съдовете, които ще бъдат показани са открити от Богдан Султов при проучванията му в Античния керамичен център край Павликени и в село Бутово. Античният керамичен център е открит за науката през 1971 г. и се намира на 6 км северозападно от Павликени в посока село Върбовка”, обяснява Гергана Герчева, археолог в Исторически музей – Павликени. Тя допълва, че проучванията на Султов тук продължават до 1979 г. Обектът представлява музей на открито, в чиято основа е земеделско имение (villa rustica) и е един от най-големите центрове за керамична продукция в провинция Долна Мизия през II-III в. сл. Хр. На място са експонирани централният вилен комплекс, както и част от откритите 51 пещи за изпичане на керамика. Проучванията в село Бутово започват през 1961 г. и продължават до смъртта на Богдан Султов през 1982 г. Проучени са 39 грънчарски пещи. В началото на III в. в античния керамичен център в Бутово е усвоено производството на глинени подноси.
Друга част от съдовете, които ще бъдат представени, са открити при възобновените проучвания в района, които са дело на колегата Калин Чакъров. През 2014-2015 г. на Античния керамичен център край Павликени, след 35-годишно прекъсване, са проведени археологически проучвания със студенти от Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”. В периода 2016-2017 г. те са продължени с доброволци. Археологически проучвания на антично селище в северозападната част на град Павликени са проведени през 2015-2016 г., във връзка с проект “Рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа на гр. Павликени. Първи етап”. Проучени са 11 пещи за керамика, от които 9 римски, а в хода на проучванията е открита и интересна керамична продукция.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново