Изкуството от Корея показва пленерът „Павликени и светът“

Публикувано на пн, 9 юли 2018
186 четения

Творби от корейски автори  могат да се видят до края на август в Историческия музей на Павликени. Изложбата с произведенията от Седмия международен пленер „Павликени и светът“ беше открита в неделя вечер от посланика на Република Корея Н.Пр. Джънг Джингю и кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов.

Шест корейски художници – Ха Чол-гьонг, Ко Юн-сук, Ким Сон-йонг, Янг Дже-йонг, Конг Ок-хи и Чонг Гю-сол, и трима български автори – Даниела Тодорова, Тодор Тодоров и Валентин Балев, показват картини и скулптури в изложбата. Те идват в България по покана на фондация „Аматерас“ и Корейската международна асоциация за обмен в изкуството.

„Всяка година чрез този проект Павликени посреща творци от всички краища на света, като им предоставя възможности за културен обмен“, каза при откриването директорът на Историческия музей Нели Цонева.

„Благодарение на тези творби имаме възможността да  се докоснем до душевността на корейския народ, да видим, че това са трудолюбиви, амбициозни и добри хора. Мотото „Павликени и светът“ е изпълнено с много смисъл, защото отваря сетивата ни за далечни култури”, каза кметът инж. Манолов.

Към гостите се обърна и посланикът на Република Корея. „Ние се опитваме да осъществим съдействие за съвместни дейности между България и Корея в различни сфери и най-важна сред тях е тази на изкуството. В Корея творят много известни автори и аз вярвам, че  ще има обмяна на таланти каза Н.Пр. Джънг Джингю. Той допълни, че вече има интерес за партньорство между корейски фирми и местни промишлени производители.

„Тази изложба е резултат на цялостна тенденция в работата на нашата фондация – културната политика да отвори врати и за бъдещи проекти, свързани с инфраструктура, бизнес, образование. Аз съм изключително щастлива, защото миналата година направихме официална среща с посолството на Корея и поискахме партньорство с голяма тяхна институция, за да може да покажем корейското изкуство в България и българското изкуство в Корея“, каза кураторът на изложбата Даниела Тодорова. И част от показаните картини са дарение за фонда на музея, за което беше подписан договор с Корейската международна асоциация за обмен в изкуството.

По-рано през деня в двора на Историческия музей бяха организирани уъркшопи за деца. Те рисуваха, сгъваха корейско оригами, облякоха корейски традиционни костюми и си направиха снимки за спомен, както и поиграха на типичната корейска игра с хвърляне на стрели в цел. Денят продължи с още  забавни игри,  свързани с корейската култура. Всички те бяха подготвени от доброволците на Организацията на българските скаути .

loading...
Пътни строежи - Велико Търново