Фолклорен фестивал на хумористичната народна песен се проведе в Дъскот

Публикувано на пт, 26 май 2023
147 четения

Юбилейното десето издание на фолклорния фестивал на хумористичната народна песен “Хуморът в народното ни творчество” се проведе в Дъскот. С годините фестивалът, който е единствен по рода си в Северна България, се прочу и затова тази година имаше представители от 8 общини – Иваново, Борово, Свищов, Нова Загора, Елена, Русе, Павликени и Габрово. В него участваха 23 състава и 15 индивидуални изпълнители, като общият брой на участниците беше 176 души. 5-годишната Михаела Календжиева от Русе беше най-малката изпълнителка, а най-възрастният участник – 91-годишният Геньо Генев.
Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов приветства гостите. “На площада в Дъскот преди десет години се събраха за първи път самодейците от близо и далеч, които представиха своите хумористични песни и скечове и зарадваха публиката. Това беше първият по рода си подобен фестивал в региона, а вероятно и в България. И днес, 10 години по-късно, той е още по-голям, по-уважаван и по-интересен”, припомни кметът. “В изминалите години Вие показахте, че знаете как да се забавлявате; че се радвате на живота и умеете да оцените автентичния български фолклор и типичните за него хумористични мотиви”, каза инж. Манолов.
По време на фестивала зрителите се насладиха на немалко изненади като изпълнението на “Дунавските гайди” при НЧ “Стефан Караджа-2018” – Русе, и спектакъла на клуба за фолклорни хора и танци “Извор” към НЧ “Братство-1884” – Павликени. Гост-изпълнителят Светослав Стойчев поздрави публиката с народни песни, на които се изви кръшна хороводна китка. Заради юбилея организаторите премахнаха конкурсния характер и наградиха всички участници с дипломи и медали.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново