Фестивал на местната традиционна кухня готвят в Павликени

Публикувано на пт, 20 авг. 2021
242 четения

Фестивал на павликенската традиционна кухня готвят в Община Павликени. Любопитната проява ще бъде на 5 септември (неделя), когато ще се съберат над 500 кулинари, които ще представят 500 ястия, а организаторите обещават богата фолклорна програма, кукерско шествие и още ред изненади.
Пореден празник в Павликени няма да мине без гостуване на култови музиканти. Този път гост-изпълнител са любимите на поколения българи група “Диана Експрес”. Те ще подгреят събитието с рок концерт, който ще бъде на 4 септември от 19,00 ч. в Летния театър.
Основната програма е на следващия ден. Кукерско шествие ще даде старт на събитието и ще мине през центъра на Павликени, за да стигне до парк “Кирил Ракаров”, където е кулминацията на проявите. Там ще има щандове на всички села и градове от региона, те ще посрещат от 16,00 ч. гостите с много вкусотии и готвене на живо. Всичко това ще бъде гарнирано със страхотно шоу и много добро настроение от Ути Бъчваров.
Фестивалът на павликенската традиционна кухня ще бъде открит от най-възрастния му участник – баба Анка Гецова от Бяла черква. Тя е на завидните 91 години, не спира да се труди и е енциклопедия за вкусни супи и баници. “Обещанието е да опитаме от майсторлъшките супи и мусаки, които местните правят. От баба Анка можем да научим много. Но най-вече на честен и почтен труд, доброта и уважение към хората около нас, уважение на традициите и приемственост между поколенията”, съобщиха организаторите. Село Дъскот ще има щанд, където всеки ще може да готви заедно с неговите представители, а точно до щанда ще има и зона с уроци по бойни изкуства – отново с участието на дъскотчани. На шатрата на село Недан пък ще може да се опита прочутата неданска топарлак чорба. Едно от лицата на фестивала ще бъде и дядо Ангел Григоров – Джоколито от село Лесичери. Той е на 81 години, но не спира да работи в градината, и заедно с неговата баба знаят две и двеста за това как се готви вкусно. На щанда на село Лесичери Джоколито ще посреща хората с много истории с вкусна храна и добро настроение. Празникът няма да мине и без изпълненията на пеещите баби от с. Патреш.
Местни изпълнители ще се погрижат за музикалния и танцов съпровод през деня. Ансамбъл “Добруджа” ще е гвоздеят в проявите на 5 септември с програма, която ще започне в парк “Кирил Ракаров” в 19,00 ч. и ще продължи в Летния театър.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново