Древноримски занаяти, кухня и мода представят на фестивал в Павликени

Публикувано на вт, 20 Авг. 2019
407 четения

Древноримски занаятчийски и робски пазар, кухня и мода от епохата ще бъдат представени по време на Фестивала за възстановки на антични занаяти “Древна балканска земя”, който ще се проведе в Античния керамичен център край Павликени. Гостите на събитието имат възможност да видят демонстрации от майстори занаятчии на грънчарство, ковачество, монетосечене, сарачество. Ще бъдат показани и различни методи на лечение чрез древноримската медицина.
Третото издание на фестивала ще се проведе на 7 и 8 септември, а негови организатори са Историческият музей и Община Павликени. В програмата в двата фестивални дни ще участват сдруженията “Дукс Антика” от Свищов и “Мос Майорум Улпие Сердице” от София, както и възстановчици на свободна практика.
Античният керамичен център е разкрит през 1971 г. и се намира на 6 км северозападно от Павликени в посока с. Върбовка. Той представлява музей на открито, в чиято основа е земеделско имение (villa rustica) и е един от най-големите центрове за керамична продукция в провинциите Долна Мизия и Тракия през I – III в. сл. Хр. На място са експонирани централният вилен комплекс, както и част от откритите 51 пещи за изпичане на керамика. Обектът е отворен за посещение всеки ден, достъпен е целогодишно, има изградена инфраструктура и поставени указателни табели, припомни Гергана Герчева, която е уредник в отдел “Археология” на Историческия музей в Павликени.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново