Артисти от пет държави твориха на Арт пленера “Павликени и света”

Публикувано на пн, 15 Юли 2019
70 четения

Темата за толерантността е в основата на провелия се за осма поредна година Международен арт пленер “Павликени и света”. Изложбата с творбите на художници от Бразилия, Холандия, Германия, Япония и България бе открита от кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов и посланика на Бразилия у нас и Република Северна Македония Ана Мария Сампайо Фернандес. Седем дами – художниците Ренате Швейцер от Германия, Сумие Мацуе от Япония, Зиба Сахаби от ирански произход, Мариане Смит от Холандия, Верена Фрейдрих от Германия, Кристина Родригес от Бразилия и българските автори Даниела Тодорова и Тодор Тодоров показаха свои произведения, арт инсталации и скулптури в изложбата. Те са в България по покана на фондация “Аматерас”, съорганизатор на пленера.
“Днес изкуството ни учи да проявяваме повече разбиране към околните. Виждаме тази освободеност на мисълта и в хартиените творби и инсталациите в днешната изложба. Те ни вдъхновяват и ни отварят светогледа към нови идеи и мечти, каквато е всъщност и основната задача на изкуството – да стимулира въображението ни, да провокира размисъл и дебат, да внесе красота в ежедневието ни”, каза при откриването инж. Емануил Манолов. По думите му пленерът има запазено място в културния живот на града и вече осма година показва значими творци пред публиката. “Ние в Павликени си дадохме обещание, че ще отворим обятията си за изкуството от всички жанрове и видове и от всички страни по света. С откриването на тази изложба аз вярвам, че вървим в правилната посока и създаваме богат културен продукт за съгражданите ни и гостите на нашия град”, категоричен бе инж. Манолов.
За първи път тази година всички автори са създали и едно общо произведение. Те са работили заедно във фоайетата на НЧ “Братство-1884”, където е показана и изложбата. Общата им работа се казва “Толерантност, дипломация и култура”. Повече за нея разказа кураторът на изложбата Даниела Тодорова. “Важен в нея е човешкият елемент – човекът, неговата душа, неговото желание да бъде част от голямото световно семейство, да даде своя принос със своята креативност и талант и успоредно с това да бъде отворен, да бъде толерантен, да бъде наистина един прекрасен човек, изпълнен с любов и обич”, каза Тодорова.
В рамките на пленера бе организиран уъркшоп, в който художничката Сумие Мацуе показа японския начин за полагане на злато и сребро.
В Павликени бе прожектиран и филмът “Уважаеми Посланик”, който дава моментен поглед към личността и делото на бившия посланик на Бразилия в Париж Луис де Соуза Данташ, удостоен посмъртно с почетното звание Праведник на света при Мемориала на Холокоста “Яд Вашем” в Йерусалим, за спасяването живота на повече от 1000 души, предимно евреи, които ги грози смъртна заплаха от нацисткия режим, като им дава визи. На живота и делото му е посветена и изложбата “Дон Кихот в мрака”, която също беше показана пред публиката в Павликени. Инж. Манолов подчерта, че темата за толерантността е водеща в тези две изложби, както и за целия 21 век, в който различията между хората са все повече и фактите говорят, че най-големите конфликти в историята са започвали именно от незачитането на различията.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново