Агрономи дариха двойка птици нанду на зоокъта в Павликени

Публикувано на пн, 23 апр. 2018
246 четения

Агрономите Димитър и Николай Доневи, собственици на селскостопанска ферма, дариха двойка птици нанду на зоокъта в Павликени. Преди няколко дена пернатите са пристигнали от частен развъдник в Бургас, иначе са най-разпространени в Южна Америка.
Братята са едни от най-големите зърнопроизводители в района и са трето поколение земеделци. Бащата – Доньо Донев, е бил председател на ТКЗС – Павликени, но момчетата от малки обичат животните, затова решиха да ни направят подарък, разказа шефът на зоокъта Сезаин Мехмедов. Той уточни, че птиците са най-новите обитатели на голямото семейство в зоопарка на града, в което живеят над 200 животни. Нанду е вид щраус, само че птицата е по-малка. Тя е миролюбива, не лети, храни се предимно със зърно, но в момента мъжкият екземпляр е малко раздразнителен. Вероятно се страхува някой да не нарани половинката му. Интересът към тях е голям, като новодошли децата много им се радват, каза Мехмедов.
Зоокътът на Павликени е безплатен и е на общинско подчинение. Не че администрацията ни е оставила, но зърнопроизводители ни даряват храна за животните, отчете шефът. Има фермери като Доневи, които подаряват и животни. Маймуната, ламите, кенгуруто също са дарения. Неотдавна председателят на земеделската кооперация в Батак Петър Димитров подарил магаре. Търсим и каручка, ще впрегнем магарето и ще го разхождаме в зоопарка за атракция. Скоро ще се роди и малко пони, после ще го дадем на коняри да го дресират, за да го яздят деца. Това ще бъде нашата изненада за малчуганите, каза Мехмедов.
Шефът на зоокъта призна, че търси нови попълнения, но да не са специални, да са издръжливи, да не търсят отопление и да ядат зърно. Иначе си гледаме добре животните, има хигиена, няма болести. За всяко от тях се спазват определени изисквания по отношение на квадратурата за живот, храната, ветеринарното обслужване. Преди време дошла държавна комисия да лицензира зоокъта в Павликени с нагласата, че базата няма да отговаря на изискванията. После проверяващите казали, че такова добро хранене и хигиена никъде не били виждали. Затова зоокътът вече има лиценз, за разлика от други в страната, горд е Мехмедов.
Има случаи, когато си разменяме животни между зоопарковете в страната, безплатно. Аз имам повече козички и токачки, друг има повече виетнамски прасенца, трети му се родили кончета. Мехмедов допълни, че много искал да приюти двете лъвчета Терез и Максуд от зоопарка в Разград, които при раждането били стъпкани от другите животни в клетката, но после били спасени. След това те заминали за Спасителния център в Холандия. За лъвчетата грижите са големи, трудно може да осигурим дневно по 15 кг месо за храна, знаем си възможностите, заяви шефът на зоокъта в Павликени.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново