3650 жители на Павликени настояват да бъде изграден обходният път на града

Публикувано на ср, 8 Ян. 2020
87 четения

Държавата да отпусне средства за поетапното изграждане на обходния път на Павликени настояват с подписка 3650 жители на общините Павликени и Сухиндол.
Очаква се работна група, водена от кмета инж. Емануил Манолов, да връчи искането следващата седмица на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.
Пътният участък е с дължина 4 километра. Строителството му е започнато още през 1980 година, но е извършено само отчуждаването на голяма част от земите и изграждането на трошенокаменната настилка.
Инж. Манолов обясни, че необходимите средства за построяване на пътя ще са в размер на 5-6 млн. лв. “Нужно е да се извърши препроектиране, да се обследва съоръжението над жп линията София – Варна, за да стане ясно ще може ли да се довърши, или ще трябва да се демонтира и да се изгражда ново”, коментира градоначалникът. По думите му Община Павликени ще съдейства по процедурите, свързани с отчуждаването на оставащите около 1000 метра, които преминават през земеделски земи. “Има предварителни разговори с арендатори и собственици, които са готови да съдействат, защото са убедени, че новият ще облекчи движението в града и ще предпази жилищните сгради и улиците от амортизиране и ще сведе до минимум вероятността от катастрофи, запрашеност и увеличените нива на шума”, допълни инж. Манолов.
Началото на обхода ще е от входа откъм Велико Търново, където са разсадниците. От там няма да се влиза през подлеза в града, а ще се продължава направо. Трасето ще описва дъга, падаща се югозапад, запад и северозапад спрямо общинския център, ще пресича пътя към Сухиндол, жп линията София – Варна и ще излиза северно от Павликени, където е разклонът за село Недан.
На 1 км от там се предвижда да има голям пътен възел, който ще свързва града с автомагистрала “Хемус”.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново