В събота и неделя ще се състои XІІІ-ти Петропавловски събор

Публикувано на пн, 22 юни 2015
1013 четения

БЛИЗО 4000 СА УЧАСТНИЦИТЕ В ТАЗГОДИШНИЯ ПЕТРОПАВЛОВСКИ СЪБОР на народното творчество “Хоро се вие край манастира”. Той се провежда на поляните около Петропавловския манастир в навечерието на Петровден. По традиция в него ще се включат представители на всички етнографски области у нас. На две сцени самодейците ще представят образци на българското музикално, танцово и словесно изкуства. Освен от цялата страна, заявка за участие са подали колективи от Сърбия, Гърция, Словакия, Черна гора и Грузия. Официалното откриване на събора е насрочено за 11:30 ч. в събота, 27 юни. Тогава приветствие към участниците ще направи кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, а горнооряховският ансамбъл „Сидер войвода” с ръководител Георги Петров ще поведе емблематичното „Хоро се вие край манастира”.  Самите изпълнения ще започнат още в 9 ч. с ДТС „Развитие” от Поликраище и Група “Чаровна възраст” от Лясковец, която ще започне първа изпълненията на втора сцена. Пак в 9 ч. ще започнат изпълненията и във втория ден на събора. Вторият ден първи ще пеят мерданската “Авлига” и горнооряховската формация “Здравец”. Гост-изпълнител тази година ще е Николина Чакърдъкова, която ще весели самодейци и публика точно по обяд на 27 юни.

Участват изпълнители от цяла България –  над 200 състава с над 260 изпълнения. 70 са индивидуалните изпълнители, 13 дуетите, трио – 5 и 1 квартет – „Габровски гласове”.

За пръв път съборът има конкурсен характер. Професионално жури определя най-добре представилите се в отделните жанрове. Решението на журито се обявява публично след всеки състезателен ден и е окончателно. Изпълнителите получават грамота и плакет със знака на събора. Най-високо оценените в отделните жанрове се удостояват със званието „Лауреат” и получават диплом, плакет и парични награди. Творческата комисия предлага за награждаване и три колектива или индивидуален изпълнител, на които да бъдат присъдени Специална награда на кмета на община Лясковец, на кмета на община Горна Оряховица и на кмета на община Велико Търново.

В състава на творческата комисия са етномузикологът акад. Крум Георгиев – председател на Обществото за фолклор в България, проф. д-р Елена Кутева – директор на НАФ „Филип Кутев” и главният му художествен ръководител Ивайло Иванов, преподавателят по дирижиране на народни хорове и ансамбли и музикален фолклор в катедра „Музика” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” доц. Митко Димитров. В края на всеки състезателен ден журито ще определя най-добрите участници, които ще получат званието лауреат. За пръв път творческата комисия ще определи и трима – индивидуални или колективни участници, достойни да получат наградите на кметовете на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Финансирането и организацията са на принципа на равнопоставеност от трите общини.

Най-възрастен участник тази година е дядо Гиньо Желев – 84-годишен от хасковското село Долно Белово, община Димитровград, както и две певици на 83-годишна възраст – Пенка Ненова от лясковското село Добри дял, самодейка във Фолклорна група при читалище „П. Р. Славейков-1903” и Вичка Владова от горнооряховското Писарево, която е и художествен ръководител на Женския народен хор при читалище „Съгласие 1905”. Най-малък участник е Христина Пламенова Панайотова – на 4 години от Фолклорна група „Росна китка” гр. Лясковец, където пее със своята прабаба. Тя има индивидуално изпълнение – ще представи песента „Отде дойде, мамо”. Момиченцето направи своя дебют на сцена само преди месец. В програмата на събора ще се включи и 7-месечно бебе, участващо в обичая „Годеж” на групата „Годежари” от град Раковски.

През 1993 г. общини Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец поставиха началото на Петропавловския събор на народното творчество като регионален събор, с участието на фолклорни колективи от региона, какъвто е до 1995 г. и се провежда ежегодно.

От 1997 г. е национален с участие на колективи от всички етнографски области. Съборът се провежда по Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел” и има характер на всенародни игри и надпявания. Спечелил си е името на „малката Копривщица”, като най-голямо фолклорно събитие за северна България.

В тринадесетото издание на Петропавловския събор на народното творчество община Лясковец се включва с общо 18 изпълнения. От град Лясковец участват танцьорите от „Лудо младо”, Певческа група „Росна китка” при клуб на пенсионера „Мазневска чешмичка”, както и група „Чаровна възраст” при пенсионерски клуб „Зора”. Два са мерданските колектива – Женски народен хор при читалището в село Мерданя и група за обработен фолклор „Авлига” при клуб на пенсионера „Надежда”. По един колектив има от останалите села – певческа група „Ален божур”, с. Джулюница, добридялските певици от фолклорна група при клуб на пенсионера „Еделвайс” и читалище „П. Р. Славейков-1903”, козаревската Група за обработен фолклор при читалище „Земеделец-1899” и клуб на пенсионера „Здравец” и драгижевската Група за обработен фолклор при клуб „Вяра” и читалище „Развитие-1894”. Всяка група излъчва и по един или няколко индивидуални изпълнители, а някои от групите имат по един или два дуета. Повече от едно дуетно изпълнение имат самодейците от Козаревец.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново