Ученици от Елена и Лясковец се състезаваха да пишат вярно и четливо

Публикувано на пн, 29 апр. 2019
88 четения

Учениците от Начално училище „Иларион Макариополски“ в Елена се състезаваха със  своите връстници от НУ „Цани Гинчев“ в Лясковец на финалния кръг на състезанието по български език „Пиша вярно и четливо“. Тази година еленските деца са домакини, а миналата надпреварата беше в Лясковец. Организатор на състезанието е Регионално управление на образованието във В. Търново и е част от дейностите, свързани с изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността на учениците и тяхната езикова култура. Инициативата е добър пример за приятелски взаимоотношения между училищата и общините, стимул за децата да четат и пишат вярно.

В състезанието, което се проведе в Общностния център в Елена, участваха 32 ученици от 1 до 4 клас от осем училища в двете общини. Участниците във финалния кръг са показали най-добри резултати на училищните кръгове, проведени през март. Оценяването на тестовете стана като на кандидатстудентски изпит – името на ученика, класа и училището бяха в отделен запечатан плик.

По време на проверката на тестовете всички участници в състезанието посетиха Музея на Възраждането, където екскурзоводите им разказаха най-интересното за Даскалоливницата – първото класно училище, Камбуровия хан и църквата „Св. Никола“. За децата отвориха и работилница за боядисване на яйца за предстоящите великденски празници.

Резултатите от надпреварата показаха, че след упорит труд победите не закъсняват. Еленските ученици се представиха чудесно и завоюваха призови места. При първокласниците на първо място е Мелек Шабанова от СУ „Иван Момчилов“, а с поощрителна награда е Емануела Стоянова от ОУ в Беброво. Цветелина Стоянова от НУ „Иларион Макариополски“ е победител в групата на втори клас, Симона Пеева от СУ е с поощрение. Трето място при третокласниците спечели Цветелина Иванова от СУ. От това училище с поощрителна награда е Бейсим Мустафов в групата на четвъртокласниците, а Виктория Върбанова от началното училище е втора.

За всички участници в състезанието имаше грамоти, а на победителите връчиха купи кметът инж. Дилян Млъзев и неговият заместник Десислава Шопова, и Захаринка Чакалова – старши експерт в РУО В. Търново. Учениците и учителите бяха поздравени за отличните знания, също и ръководството на НУ „Иларион Макариополски“ за добрата организация на училищната проява.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново