С пъстра и многообразна програма празнува НУ “Цани Гинчев” в Лясковец

Публикувано на вт, 4 Дек. 2018
90 четения

Пъстра и многообразна програма беляза месец ноември в НУ “Цани Гинчев” в Лясковец. В рамките на 4 седмици се реализираха събития, които утвърдиха мястото на лясковското начално училище сред най-приобщаващите училища в страната. Месецът започна с връчването на наградата “Директор, назначил най-много млади учители в училище”. На официална церемония, организирана на Деня на народните будители от РУО – Велико Търново, отличието получи директорът Диана Петкова-Велчева. През учебната 2018/2019 г. общо 6 млади педагогически специалисти усетиха какво е да си учител за пръв път в най-старото лясковско училище.

На 3 ноември заместник-директорът Иван Пейчев участва в международната годишна конференция “Приобщаващо образование 2018 – „Роли и взаимодействие в приобщаващото образование“, която се проведе в Националния дворец на културата с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и УНИЦЕФ България. Той участва в ролята си на специалист – психолог във втората част на конференцията, която се състоеше в два интерактивни дискусионни панели, в които се дебатираше по въпроси, свързани с приобщаващото образование.

Месецът на патрона продължи със събитието “В кухнята със татко е най-сладко”, част от национална кампания „Да бъдеш Баща“. 28 бащи и дядовци се включиха в кулинарните изненади, подготвени за учениците от всички класове в училището. Всички рецепти са събрани в сборник “Рецептите на татко”. На 7 ноември се проведе среща-разговор с  Анастасия Иванова – доброволец от организацията “Приятели на животните”, която с интерактивни игри и увлекателни филмчета показа нуждата да се грижим за животните. Благодарни от заниманията, учениците обещаха да се включат в коледен благотворителен базар. Със събраните средства ще бъдат закупени храна и медицински консумативи за общинския приют за безстопанствени кучета в село Шемшево. На 9 ноември гости на училището бяха педагогически специалисти от Център за специална образователна подкрепа “Леда Милева” – гр. Долни Дъбник. Обсъдиха се добрите практики, свързани с обучението на деца със специални образователни потребности в масово училище.

Най-големите учениците изработиха по случай Международния ден на доброто постер и показаха на по-малките си приятели смисъла от това да бъдем добри и да се подкрепяме. На 16 ноември училището отбеляза Международния ден на толерантността. Децата от училище, на които е оказвана допълнителна подкрепа за личностно развитие, подариха ръчно изработени от тях сърчица с поздрави за всички останали ученици и целия училищен екип.

На 21 ноември в църквата “Свети Василий” в Лясковец децата от училището отбелязаха Деня на християнското семейство. Децата пресъздадоха Въведение на Пресвета Богородица и показаха силата на семейството, което обединява хората, кара ги да чувстват смисъл в живота и удържа изпитанията на времето, продължавайки рода. Отец Чочев благослови всички присъстващи и с интересна проповед изтъкна необходимостта от уважение и любов към родителите. Той бе изключително развълнуван от това, че е имало толкова много деца в храма.

Много вълнуващо бе събитието “На мегданя”. Учениците от училището се запознаха с носиите от седемте фолклорни области на България. Бяха представени игри, които са играли децата преди години, за момчетата – челик и панта, а за момичетата – бели пеперуди. “Вечерта на талантите” бе много специално събитие, което беше насочено към това децата да се чувстват заедно, задружни и обединени. Всеки един от учениците се представи индивидуално и показа силните си страни. Целият училищен екип видя децата в една съвсем различна светлина.

В рамките на месеца на патрона се проведоха и няколко конкурса. Учениците от първи и втори клас писаха стихотворения, съчинения и рисуваха на тема “Моето училище”, а тези от трети и четвърти – “Нашият патрон. Из творчеството на Цани Гинчев”. Всички класове в училището бяха победители в конкурса “Най-чиста и уютна класна стая”.

С тържествен концерт децата отпразнуваха своята нова придобивка – училищни униформи, с което НУ “Цани Гинчев” стана първото училище в общината, което ритуализира напълно училищния си живот. Гости на тържеството бяха инж. Росица Господинова – заместник-кмет на община Лясковец, служители от общинска администрация, родители на учениците и хора от местната общественост. В края на събитието бяха наградени учениците, които са спечелили различни състезания през изминалия месец. Специални награди – посланици на доброто – получиха децата с увреждания от училището.

Най-важното нещо за педагогическите специалисти в училището, след децата, е продължаващата квалификация, затова месецът на патрона бе финализиран с открит урок и тренинг по технологии и предприемачество, представен от проф. дпн Георги Иванов и ас. Ангелина Калинова от Тракийски университет.

Иван ПЕЙЧЕВ, заместник директор на НУ “Цани Гинчев” – гр. Лясковец

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново