135 години от обявяването на Лясковец за град

Публикувано на ср, 18 мар. 2015
376 четения

В Лясковец бе почетена важна годишнина – обявяването преди 135 години на Лясковец за град. С тържествен концерт, организиран от общината, местното читалище „Напредък-1870” и клуб „Родолюбие” при СОУ „Максим Райкович” ученици, учители, местната власт и жители и гости почетоха празника.

Честването се състоя в Центъра за младежки и социални дейности, където се събраха както много ученици, така и възрастни лясковчани, обичащи и милеещи за доброто на града си. Гости на празника бяха кметът д-р Гецова и председателят на общинския съвет Даниела Арабаджиева, заместник кметът Георги Петров, бивши кметове, историци, почетни граждани и др.

Тържественият концерт започна с химна на Лясковец по текст на Димитър Русев, а поздравление към всички отправи кметът на общината д-р Ивелина Гецова. В своето поздравително слово тя припомни важни исторически факти и личности, допринесли за развитието на града ни, и заедно с това призова младото поколение – утрешните строители на Лясковец, да помнят историята, да пазят културните традиции и да развиват в бъдеще завещаното от дедите. „Нека, отбелязвайки 135-ата годишнина на родния си град, си пожелаем освен здраве, също и много успешни бъдещи дни – знам, че всеки с делата си, може да допринесе за благополучието на Лясковец и с това би бил гордост за предците и пример за идните поколения”, каза д-р Гецова.

Концертната част започна с изпълнение на вокална група „Бели ружи”, които представиха авторски песни на маестро Димитър Русев, който дълги години е художествен ръководител на състава и посвещава много творби на родния град. Стихове за Лясковец изпълниха млади краеведи от клуб „Родолюбие”, написани лично от техния научен ръководител Марийка Давидова. Свое авторско стихотворение „Роден край” представи и поетесата Галина Москова. Възпитаниците на клуб „Родолюбие” посочиха във факти значими моменти от историята, културата, икономиката и управлението на града ни през годините, като това направиха в забавна рубрика „Знаете ли, че”.

Важен гост на събитието беше Николай Дамянов, който е автор на новата книга „Лясковец”, отпечатана специално за годишнината. Изданието е плод на родолюбивия порив на кореняк-лясковчанина да засвидетелства своята любов към родния край, а това той прави като показва всичко събрано с много труд в продължение на години. Дамянов живее в Русе, но не спира да се връща в родния Лясковец и хобито му на колекционер на марки, картички и снимки дава резултата, побран в най-новата книга за Лясковец. Книгата е сборник, който чрез снимки, пощенски картички и уникални документи и обяснителни бележки от автора разказва за живота на нашите предци, за хората, обитавали лясковските земи един век преди нас. Фотосите, картичките и автентичните надписи по тях, красиво извезани от ръката на нашите деди, ни връщат във времето назад –  към историята на родния ни дом, към начина на  живот на предците ни точно преди 100 години.

След представянето на своя труд, гостът пожела на присъстващите успех в развиването и съграждането на съвременен Лясковец, завеща на младите много да го обичат, да се гордеят и да бъдат щастливи, че живеят в този град.

Програмата от празничния концерт приключи с изпълненията на малките талантливи певци и танцьори на Лясковец – ДВГ „Звънчета” и ДФС „Дъга” при читалище „Напредък-1870”-Лясковец с ръководители Мария Петрова и Венцислава Пеева.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново