Започва ремонтът на НЧ “Братя Грънчарови – 2002”

Публикувано на чт, 29 апр. 2021
32 четения

Първата копка за началото на строително-ремонтните дейности на НЧ “Братя Грънчарови – 2002” в Г. Оряховица ще бъде направена на 10 май, съобщи зам.-кметът Николай Георгиев. Ремонтните дейности са възложени на фирма “Енел строй” ООД след провеждане на обществена поръчка.
Обновяването на читалището е по проект “Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сградата на НЧ “Братя Грънчарови – 2002”. Той е на стойност 3,2 млн. лв. От тях 2,4 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, 414 985 лв. е националното финансиране, 426 589 лв. са от нисколихвен кредит, а 86 900 лв. е съфинансирането от страна на Община Г. Оряховица. Погасяването на дълга ще се извърши с получените приходи от дейността на читалището, реализирани след извършване на реконструкцията.
Основната сграда на читалището е построена през 1977 г. Намира се в източната част на града в непосредствена близост до градския стадион “Локомотив” и спортна зала “Никола Петров”. Ремонтът предвижда топлоизолиране на всички външни стени и подмяна на дограмата с PVC. Заложени са също ремонт на всички вътрешни помещения, закупуване на ново оборудване и обзавеждане за всички зали в сградата. В нея ще има и асансьор за хората в неравностойно положение.
Реновирането на Летния театър включва изграждане на козирка над сцената на амфитеатъра, смяна на седалките с нови по-устойчиви, както и нова озвучителна система и осветление за спектаклите на открито. Целта на проекта е реновираното читалище да се превърне в културен притегателен център не само за Г. Оряховица, но и за съседните общини и близки селища.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново