Вяло премина общественото обсъждане за вземане на дългосрочен дълг в Г. Оряховица

Публикувано на ср, 30 сеп. 2020
114 четения

Вяло премина общественото обсъждане за вземането на дългосрочен заем за реализацията на един от мащабните проекти в Г. Оряховица. Срещата се проведе в сградата на Общината и в нея участваха самодейци и ръководители на НЧ “Братя Грънчарови – 2002”, кметът инж. Добромир Добрев и представители на местната администрация.
Проектът за реконструкция на читалището е на обща стойност 3,2 млн. лв., като 2,8 млн. лв. ще е безвъзмездна финансова помощ, 426 589 лв. са предвидени като заем от “Регионален фонд за градско развитие” АД, а сумата от 86 900 лв. ще е съфинансирането от страна на Община Г. Оряховица.
За осигуряване на тази сума е необходимо поемане на общински дълг чрез “Регионален фонд за градско развитие” в размер на 426 589 лв., от които 251 688 лв. от фонда и 174 901 лв. банков кредит. Погасяването на дълга ще се извършва с получените приходи от дейността на читалището, реализирани след извършване на строително-монтажните дейности и разрешение за ползване на обекта.
По време на общественото обсъждане е представен и проектът за реконструкция на сградата, която ще стане енергийно ефективна, но са заложени и съществени корекции по фасадата. Самият Летен театър също ще бъде обновен, ще има нова покрита сцена и седалки. Предвиден е достъп и за хората с увреждания.
Предстои предложението за поемане на дълг от Общината да бъде гласувано в Общинския съвет. Междувременно процедурата за избор на изпълнител е в ход, като на обявената обществена поръчка се е явил само един кандидат и това е фирма “Енел строй”.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново