“Книга с автограф” от писателката Веселина Кожухарова ще се проведе в рамките на най-голямото книжно изложение у нас

Публикувано на вт, 5 Дек. 2023
80 четения

Писателката Веселина Кожухарова от Горна Оряховица, която е сред авторите на ИК “Хермес” ще се представи на международния Панаир на книгата. Най-голямото книжно събитие у нас ще се проведе в София от 5 до 10 декември, а още в първия му ден от “Хермес” канят на среща с горнооряховската романистка. На нея ще бъде представена последната ѝ пета творба – романът “До четвърто коляно”.
“Книга с автограф” от Веселина Кожухарова ще се проведе днес от 15,00 ч. пред щанда на издателството в панаирното пространство.
Веселина Кожухарова е част от литературния клуб към читалището в Първомайци, където са изключително развълнувани от предстоящото авторитетно събитие. За това разказа Теодора Миновска, секретар на НЧ “Иван Вазов – 1983”. По думите ѝ всички в клуба са много горди и от факта, че голямо издателство като “Хермес” е харесало и отпечатало романа на тяхната съмишленица.
От литературния клуб призовават четящите и подкрепящи местната култура жители на община Горна Оряховица, при възможност да посетят “Книга с автограф” с Веселина Кожухарова в София, за да я подкрепят, да се запознаят с нея и с последната ѝ книга.
В романа “До четвърто коляно” Веселина Кожухарова разполага действието в ХIХ век, преди Освобождението на България през 1878 година и малко след това. Сюжетът се развива в малко село и градче в Северна България. Четири колена – четири поколения герои разкриват своя изпълнен с перипетии живот.
Романът започва с любим за авторката похват – в първите две глави среща читателя с една абсолютна загадка – трагедията на един човек, който загубва най-близките си, повалени от Черната болест, принуден е да ги погребе за кратко време и да отиде да живее високо горе в планината. Няма имена, няма подробности, само няколко щрихи, които по-късно ще открием в живота на героите в романа. Героят загива и оставя куп неразрешени въпроси. Още две глави стремително увличат читателя в поредната голяма мистерия. Авторката добре познава българските предания и легенди за вълшебните помощници животни и този сюжетен обрат, като тънка нишка преминава от началото, до края на романа. Двойка вълци и тяхното потомство също толкова мистериозно и загадъчно се появяват в сюжетния разказ.
Надарен куюмджия, знахарка, деца с талант да разгадават сънищата и да чуват гласовете на мъртвите, легенди за скрити съкровища, изпитания и обрати, ще пленят читателя.
Веселина Кожухарова владее до съвършенство езика на старите българи, който придава цвят на повествованието. Романът се чете с лекота и е изключително увлекателен, а анотацията към него е дело на Теодора Миновска. Премиерата на романа беше на 24 октомври т.г. в Градска художествена галерия “Недялко Каранешев” в Г. Оряховица.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново