“Българската Коледа” осигури модерен ехограф за болницата в Г. Оряховица

Публикувано на пн, 12 окт. 2020
81 четения

Многопрофилната болница “Свети Иван Рилски” в Г. Оряховица получи цифрова ехографска система като дарение от благотворителната инициатива “Българската Коледа”. Системата е с марка “Еsaote” и е произведена в Италия.
Болницата е избрана като бенефециент на кампанията “Българската Коледа”, след като през януари т. г. е кандидатствала за 4 вида апаратура за Отделението по педиатрия, сред които портативен ехограф, тип таблет за около 12 000 лв. Стационарът обаче получи цифрова ехографска система от много по-висок клас на стойност 41 940 лв.
Новото оборудване ще се ползва не само от Детско отделение, но и от Отделението по нервни болести и Трето вътрешно отделение. Предстои новият апарат да бъде надграден с допълнително оборудване за около 12 000 лв. за по-широко приложение. Средствата ще бъдат осигурени от бюджета на лечебното заведение.
Това е поредната ново придобивка за стационара, след като през юни заработи ехограф от много висок клас на японската фирма “Hitachi”, закупен за Първо вътрешно отделение и ендоскопския кабинет. Апаратът позволява да се осъществява навременна превенция на злокачествени заболявания на черен дроб, бъбреци, панкреас и дебело черво, като изследванията са много по-щадящи за пациентите.
Същия месец болницата в Г. Оряховица получи финансиране в размер на 9708 лв. от Фонд “Обединени срещу COVID-19”, след кандидатстване с проект. С получените средства бяха закупени четири броя инфузионни помпи за Отделението по анестезиология и интензивно лечение, за Отделението по нервни болести и Трето вътрешно отделение, както и два монитора.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново