В Горна Оряховица ще работят за екоотношение към отпадъците

Публикувано на пн, 26 апр. 2021
40 четения

Община Г. Оряховица стартира работата си по проект, насочен към формирането на екологично отношение към отпадъците. Той предвижда дейности към предотвратяване на образуването на отпадъци, повторната им употреба и рециклирането. Проектът бе представен пред обществеността миналата седмица в Деня на Земята. Той е на стойност 376 495 лв., осигурени от Оперативна програма “Околна среда 2014-2020”.
Основната цел е превенция и намаляване на количеството на отпадъците, които се генерират от гражданите. От Общината предвиждат редица инициативи за разясняване на вредата от пластмасовите отпадъци за еднократна употреба, които оказват влияние върху околната среда, както и разнообразните възможности те да се избегнат от промяна в поведението на гражданите. Като част от проекта ще бъдат закупени и раздавани брандирани бутилки за минерална вода за многократна употреба на участниците в традиционната лекоатлетическа щафетна обиколка на града. В рамките на демонстрационния проект ще се разработи план за поетапна подмяна на съдове, чаши и прибори и др. за еднократна употреба в общинските звена.
Дейностите са насочени и към бизнеса, работещ на територията на общината, и по-конкретно към хотели и други места за настаняване, кафенета, заведения за бързо хранене и ресторанти, бензиностанции, фризьорски салони, магазини и други подобни обекти.
Предвижда се също закупването и поставянето на четири контейнера за отпадъци от текстилни облекла. Такива съоръжения ще има в парк “Детски кът”, парк “Николай Панайотов”, на Общинския пазар и в кв. “Гарата” в близост до ДГ “Божур”. Избраните локации се посещават често от много горнооряховчани и ще бъдат удобни за гражданите.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново