В Горна Оряховица са категорични: Зимата няма да ни изненада

Публикувано на пт, 19 Ное. 2021
57 четения

Готовността за предстоящия зимен сезон обсъди на заседание Общинският щаб за защита при бедствия и аварии в Горна Оряховица. На срещата присъстваха част от общинското ръководство, кметовете на населени места от общината, както и представители на дружества, ангажирани със снегопочистването, Областно пътно управление, комуникационните дружества, РУ, РСПБЗН.
Със снегопочистването в Горна Оряховица ще бъде ангажирано Общинско предприятие “Поддръжка, пътна инфраструктура и озеленяване”. Предприятието разполага с 6 специализирани автомобила с гребло и 2 пясъкоразпръсквача. Изготвен е график за почистване на улиците, като са формирани 4 екипа. В наличност са и близо 400 т. пясък и сол.
Фирма “Глобъл Клинър” ще бъде ангажирана със снегопочистването на четвъртокласната пътна мрежа в общината, както и в по-малките населени места. Фирмата има готовност, техниката е подготвена, има достатъчно налични инертни материали.
В четирите големи кметства в общината – Долна Оряховица, Първомайци, Поликраище и Драганово, кметовете са сключили договори с организации и фирми за наемане на техника, която ще почиства улиците от снега.
От 12 ноември в Областно пътно управление са въведени 24-часови дежурства Дружеството ще почиства републиканската пътна мрежа. Разполага с 6 машини, 500 т. сол и 800 тона пясък, базирани в Опорния пункт в Лясковец.
За зимния период ВиК “Йовковци”, район Горна Оряховица, разполага с 2 аварийни групи. Те са оборудвани с необходимата техника и резервни части за отстраняване на аварии по водопроводната мрежа.
12 екипа на Електроразпределение – Север, са базирани на територията на община Горна Оряховица. Разделени са на 2 участъка и са оборудвани с 14 автомобила от които 9 високопроходими. Осигурен е необходимият авариен резерв от основните видове материали.
Пожарните автомобили на РСПБЗН също са подготвени за работа в зимни условия. Проверени са опорните пунктове за снегопочистване, зазимени са всички пожарни хидранти на територията на общината.
РУ също е на разположение 24 часа и при необходимост ще оказва съдействие.
Със заповед на Кмета на Общината са набелязани превантивните мерки за намаляване последствията за населението и инфраструктурата при усложнена зимна обстановка, както и дейности за създаване на организация за снегопочистване на пътната мрежа. Изготвен е и план за действие при усложнена зимна обстановка на територията на община Горна Оряховица, с който са регламентирани задълженията и дейностите на Общинския щаб за защита при бедствия, Областно пътно управление – Велико Търново, РУ на МВР – Горна Оряховица.
От снегопочистващите фирми апелират към водачите и собствениците на автомобили да спират и паркират така, че да не затрудняват почистващата техника. При необходимост ще се търси съдействието на РУ – Горна Оряховица.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново