В Горна Оряховица извършват животоспасяващи интервенции при пациенти с усложнена цироза

Публикувано на пн, 18 Дек. 2023
1405 четения

От началото на т.г. за пръв път болницата в Горна Оряховица се практикува рутинно поставене на лигитатури на варици (разширени кръвоносни съдове) на хранопровода, които винаги са животоспасящи за пациентите. Чрез поставянето на лигатурите се предотвратява кръвоизлив в остро състояние, като пострадикационният ефект е изключително добър и намалява шанса за кървене многократно.
Процедурите в новата ендоскопска зала на болницата извършва екип, ръководен от гастроентеролога д-р Илко Костурков, началник на Първо вътрешно отделение. По думите му, за последните два месеца са извършени три последователни лигирания на варици като пациентите са проследени и показват изключително добри резултатити.
Гастроезофагеални варици се срещат при почти половината от пациентите с диагноза „цироза“. Едногодишната честота на кървене е 5% при малки варикози и 15% при големи варикози.
„По-често заболяването се среща при мъжете, отколкото при жените. 50% от пациентите с варици на хранопровода ще получат кървене в някакъв момент. Варикозното кървене има смъртност от 10% до 20% през 6-те седмици след епизода, обяснява д-р Костурков и допълва, че най-рисковите групи, които получават разширени вени на хранопровода са мъжете, тези над 50-годишна възраст и пациенти с анамнеза за заболявания на панкреаса, стомаха, сърцето, хронична цироза. Рискът от руптура е висок и при пациенти, които страдат от съдови заболявания, които влияят неблагоприятно върху структурата на съдовите стени.
Клиничната картина на началната фаза включва редки пристъпи на киселини, лека тежест в гърдите, оригване. Някои пациенти се оплакват от затруднено преглъщане на храната. Симптомите на прогресиращо заболяване обикновено се появяват няколко дни преди началото на кървенето. Техните признаци са: силна тежест в гърдите и влошаване на общото състояние на пациента. При други пациенти симптомите могат да се изразят в проявата на асцит. След разкъсване на вените се появява силно кървене, придружено от характерни симптоми: много ниско кръвно налягане, кървави примеси при повръщане или в изпражненията, тежка тахикардия.
“Точната диагноза се установява посредством езофагогастродуоденоскопия, която трябва да се извърши при всички пациенти с идиопатични кръвоизливи, цироза или спленомегалия и като спешна ситуация, ако имат масивно кървене от гастроинтестиналния тракт”, посочва д-р Костурков.
Поставянето на лигитатури на вариците на хранопровода предотвратява опасен и животозастрашаващ кръвоизлив.
„Процедурата се извършва с помоща на ендоскоп и е напълно безболезнена за пациента. Времетраенето е кратко, като след процедурата се продължава с медикаментозна терапия до пълното стабилизиране на пациента. Извършването на манипулацията е подходящо за всички пациенти с чернодробна цироза или друга причина за варици на хранопровода, както в спешни, така и в планови високорискови състояния“, обяснява д-р Костурков и допълва, че отделението е сертифрицирано за извършването на тази процедура от началото на 2023 г. след като той е преминал през специфично обучение върху живи модели с помоща на супервизия от учител с голям опит в тази област.
Д-р Илко Костурков подчертава, в болницата в Горна Оряховица може да бъде извършена такава животоспасяваща процедура на пациенти от Централна Северна България, като по този начин им се спести пътуване и лечение до болниците в столицата.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново