Трима лекари от горнооряховската болница бяха отличени за своя професионализъм

Публикувано на ср, 19 окт. 2022
3395 четения

Трима лекари от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ бяха удостоени с почетни грамоти за всеотдайност към лекарската професия и утвърждаване доброто име на болницата в Горна Оряховица. За високия си професионализъм бяха отличени д-р Евгени Хараланов – специалист „Нервни болести“, д-р Ели Маринова – специалист „Вътрешни болести“ и д-р Нина Петкова – специалист „Клинична лаборатория“. Почетните грамоти бяха връчени в деня на Св. Иван Рилски на празнична среща в горнооряховската болница.
„Всеки един от вас със своя труд прави необходимото за издигане авторитета на нашата болница, която е с над 100-годишна история. Всеки ден доказваме потребността от нейното съществуване и ползата за пациентите ни от горнооряховска община, съседни, а и по-далечни общини“, обърна се с думи на благодарност към лекарите управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.
Бъдете благословени, здрави, щастливи и всеотдайни към пациентите, и нека търпението и грижата към хората никога да не ви напускат, пожела на лекарите главната медицинска сестра на болницата Румянка Мусева. Празникът на горнооряховските лекари уважиха и заместник-кметовете Николай Георгиев и Григор Минков.
На 19 октомври МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Г. Оряховица празнува своя патронен празник. От създаването на лечебното заведение са изминали вече 126 години.
На 30 юни 1896 година е решено да се построи болница между Горна Оряховица и Лясковец. Предвидени са и средства за целта, но разногласия между двата града оставят въпроса нерешен и финансите са прехвърлени за Търновската болница. През 1931 година в Г. Оряховица се открива първата частна хирургична болница с 15 легла, а през 1934 година и втора такава. Това продължава до национализацията през 1947 година. Следват години на промени – с ентусиазма на населението от околията на 1 юли 1946 г. е направена първата копка на новата болнична сграда. Липсата на средства спира строителството до 1953 г., с реорганизация за 250 легла. Окончателното завършване на сградата и нейното откриване става през април 1958 г..
Започва поетапно разкриване на специализирани отделения – I, II, III вътрешно отделение, АГО, Детско, Нервно, Хирургично, Очно, УНГ, ОФТР, ОАРИЛ, Рентгеново, ИТО, Клинична лаборатория и т.н. През тези години в болницата са работили лекари, които са получили образованието си в Прага, Бон, Женева, Загреб, Киев, Франкфурт на Майн и др. Голяма част от тях са участници във Втората световна война и носители на ордени и медали за проявен героизъм. За над едновековната си история, в болницата в Г. Оряховица са работили изтъкнати медици. Двама от тях – д-р Койчо Иванов и д-р Пенчо Кюркчиев, са кандидати на медицинските науки, съответно в областта на кардиологията и хирургията.
В момента в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ работят общо 267 души – лекари, специалисти по здравни грижи и административен персонал. Болницата е съвременното лечебно заведение с 13 отделения с 209 легла и 15 места за краткотраен престой. В стационара се намира единственото УНГ- отделение в областта. МБАЛ работи с НЗОК по 130 клинични пътеки и 16 амбулаторни процедури. Отделението по образна диагностика работи по втори договор със здравната каса за извършване на високоспециализирани дейности.
През последните няколко години в лечебното заведение са извършени сериозни ремонти на части от сградата и на покривната конструкция. Частично или напълно ремонтирани са повечето отделения – АГО, ОАРИЛ, Отделението по педиатрия, Хирургично отделение, УНГ, инфекциозно отделение, Първо и Второ вътрешни отделения и Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Подменени са амортизираните асансьори в сградата с нови съоръжения. За нуждите на всички отделения постоянно се закупува съвременна медицинска апаратура, която подменя морално остарялото оборудване.
Ремонтите и модерната апаратура се осигуряват по различни проекти, със собствени средства на болницата, със средства от общинския бюджет и дарения на фирми, и частни лица от България и чужбина.
През последните години МБАЛ обслужва пациенти не само от община Горна Оряховица, но и от общините Елена, Златарица, Стражица, Павликени, Полски Тръмбеш и Велико Търново.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново