Световната шампионка Станка Златева се включи в кампанията срещу агресията в училище

Публикувано на нд, 9 Дек. 2018
442 четения

Световната и европейска шампионка и олимпийска медалистка по борба гостува в СУ “Г. Измирлиев” по покана на Сдружение „G. O. WAKE UP“ („Горна Оряховица, събуди се“).  Специални поздрави за смелостта им да говорят открито за насилието получиха от Станка Златева учениците от СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Вече месец то провежда кампанията „Бъди активен, не агресивен“, насочена срещу агресията в училище. Кампанията тече със съдействието на Община Горна Оряховица и под патронажа на кмета инж. Добромир Добрев, а нейни посланици станаха имена като легендата от САЩ `94 и настоящ главен мениджър на ФК „Етър“ Красимир Балъков, най-успешният реализатор на националния отбор по волейбол и сегашен треньор на ВК „Левски“ Владимир Николов, актьорът и директор на на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов.

С филм, в който момиче разказва за годините, през които е било обект на агресия, започна срещата със Станка Златева. С него авторите му – възпитаници на СУ „Георги Измирлиев“, показват на връстниците си колко безнадеждно сам се чувства подложеният на насилие, било то физическо или психическо.

Филмът заостря вниманието върху факта, че агресията може да доведе до хранителни разтройства, депресия, дори мисли за самоубийство. Когато някой те тормози, вината не е твоя, а негова. Осъзнавай силата на думите, които използваш. Годишно 160 хил. деца не ходят на училище именно защото върху тях се упражнява насилие, а 4 хил. семейства губят децата си по същата причина. Не сте сами, повишете глас, нека направим промяната заедно, бе основното послание на филма.

Как в СУ „Георги Измирлиев“ се справят с агресията разказа и директорът му Криси Аврамова. Тя припомни, че основен съюзник в тази битка е спортът и че Гимназията има своите шампиони по хандбал, футбол, борба, плуване, шах…

Най-големият актив на училището са неговите ученици и учители, обърна се към децата и председателят на постоянната комисия по спорт и младежки дейности към Общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов. Той окуражи младите горнооряховчани все така да вземат инициативите в свои ръце, защото силен е този, който се бори. Имате нашата подкрепа, увери ги Николов.

Със съвети към момчетата и момичетата се обърна и общинският съветник и съучредител на „G. O. Wake Up“ Милчо Милев. Имайте мечти и цели, бъдете непримирими с несправедливостта, общувайте помежду си. Когато се грижиш за тялото и ума си, когато си човечен, познаващ славната българска история и активен няма да станеш нито насилник, нито жертва на насилие, каза им Милев. Да помислят, преди да действат, учениците посъветва и зам.-кметът Николай Георгиев, който им разказа и какво е направила Общината през последните години за подобряване на условията за спорт.

Поздравявам ви за смелостта да говорите за агресията. Колкото и лош да е денят ти – усмихвай се, това ще го промени. Бъдете агресивни в залата или на стадиона, не и в живота. Там трябва да сме добри. С тези думи пък се обърна към учениците Станка Златева. Тя им разказа, че навремето влязла в Спортното училище с модерен петобой, но треньорът й предложил да опита женска борба. Влязох в залата и останах там, сподели Златева, и допълни, че спортът те прави по-искащ и по-силен да постигнеш исканото. Треньорите и приятелите ме извадиха и от онова депресивно състояние, в което бях изпаднала след Олимпиадата, призна на младите хора шампионката.

Срещата със Станка Златева продължи във физкултурния салон на СУ „Георги Измирлиев“. Там представители на горнооряховските Боксов клуб „Локомотив“, Таекуондо клуб „Инвикта“ и Клуба по борба „Локомотив“ направиха демонстрация. Уменията си на тепиха показаха и състезатели от клуба на Станка Златева.

Пътят към победата тръгва от победата първо над самия теб, насочи децата треньорът по бокс Захари Мутафчиев. Няма значение дали ще паднеш 1000 пъти, важното е и на 1001-ия да се изправиш. Проваля се този, който се е отказал, каза им и треньорът по таекуондо Стефан Купичков. Никога да не се предават ги посъветва и треньорът по борба Николай Ганев.

Кампанията на „G. O. Wake Up“ продължава на 19 декември. Тогава 45 ученици от училища включили се в кампанията “Бъди активен, не агресивен”, както и ръководствата от Горна Оряховица ще гостуват в Народното събрание, за да се запознаят с дейността на институцията. Там те ще се срещнат с председателя на НС, с председателите на парламентарни групи и с представители на Комисията за младежта и спорта.

Сн. Биляна Милчева

loading...
Пътни строежи - Велико Търново