Светлините на колeдната елха грейнаха в СУ „Георги Измирлиев“

Публикувано на ср, 12 Дек. 2018
96 четения

Рождество Христово се празнува от векове, но нишката, която ни свързва от миналото до настоящето, върви и преде своите традиции, които се предават и днес между поколенията. Уникална изложба  на тема „Посрещане на Рождество Христово – в миналото и днес“ бе открита в СУ „Георги Измирлиев“.

Експозицията е подредена във фоайето на училището и е с два акцента. Единият  пресъздава българските традиции на нашите предци, духа на Бъдни вечер и посрещането на  светлото Рождество. Подредена е трапезата с Боговицата и с постните храни, които е родила земята. Приготвен е и бъдникът, за да тлее цяла нощ в огнището, запалено е кандилото пред иконостаса. Украсена е и дряновата суровачка – да бъде семейството здраво, издържливо и дълголетно като дряновото дърво.

Другият акцент е начинът, по който наследниците посрещат  Рождество, във века на компютрите и космическите полети. Украсена е пищна коледна елха, отрупана с подаръци, запалена е камината и на нея е закачен коледен  чорап, пълен с лакомства.

Украсена арка, на която грее Витлеемската звезда, разделяща миналото от настоящето. Под нея е поставена еднометрова  икона, представяща сцената на  Рождество, нарисувана от десетокласничките Християна и Виляна Ивавнови, под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство в училището Димо Иванов.

Изложбата бе открита с кратка музикална програма. Гостите бяха поздравени от коледари и сурвакарче, които благословиха присъстващите и пожелаха успех и благоденствие на всички ученици и учители. Госпожа Криси Аврамова – директор на училището, запали светлините на училищната елха.

В края на тържеството учениците от  2 в, 2 г, 7 а, 8 б и 10 б клас, заели първите пет места в конкурса за най-оригинално украсена класна стая, бяха наградени от ръководството на училището с грамоти и лакомства.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново