Стенописи на студенти от ВТУ украсиха училище в Г. Оряховица

Публикувано на вт, 17 Сеп. 2019
518 четения

Две стенописни пана, изписани от студенти на търновската алма матер, станаха част от модернизирания интериор на ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Горна Оряховица. Монолитните произведения бяха официално представени пред публика в първия учебен ден. Гости, преподаватели и ученици разгледаха с интерес стенописите на двамата млади автори Антонина Сидоркина и Радослав Тодоров. Проектите на студентите са осъществени в колаборация с водещия им преподавател от катедрата по стенопис при Факултета по изобразително изкуство на ВТУ доц. д-р Владимир Аврамов.
В централно фоайе на училището на почти 7 кв.м се простира стенописната композиция “Послание за поколенията”, а неин автор е Антонина Сидоркина. Творбата е посветена на двамата братя Кирил и Методий. Въздействащата авторска композиция прави малки и големи съпричастни към стойностното дело на патроните на училището.
Забележително постижение е и паното “Fake Criminal” на дипломанта Радослав Тодоров, което украсява кабинета по музика. То е създадено специално за интериорните особености на учебната стая и заема площ от почти 20 кв.м. Провокативното послание на стенописната композиция се изявява чрез съчетаване между изразните средства на street art, похватите на илюзорната стенопис “тромп льой” и визията на дигиталните технологии, чиято естетика е така актуална за нашето съвремие, обясни доц. Аврамов.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново