След успешна операция върнаха зрението на незрящ мъж

Публикувано на вт, 27 сеп. 2022
461 четения

След успешна операция, за която помогна анонимен дарител, 64-годишен мъж отново може да вижда света. Макар да е възстановено зрението само на едното око, той е щастлив, че няма да живее в мрак, разказа Цветан Цанев, управител на Център “Промяна” в Г. Оряховица, където първоначално беше настанен Димитър.
До неотдавна мъжът живеел самостоятелно в изоставена къща в село в областта. Макар и трудно е успявал да посрещне ежедневните си нужди с помощ от съседи и кмета на селото. Постепенно Димитър губи зрението си, като накрая различава само светлина и тъмнина. Мъжът изпада в изключително тежка ситуация, в която не може да се грижи за себе си, а след падане по стълби наранява главата си и единия си крак. Открит е от съседите си в безпомощно състояние. След оказване на медицинска помощ е настанен в Център “Промяна”, където поемат грижите за него. Направена е консултация с офталмолог, който дава надежда, че след операция може да се възстанови зрението поне на едното око.
След апел в социалната мрежа мъж, живеещ в Англия, се свързва с центъра в Г. Оряховица и превежда необходимата сума от 1200 лв. Операцията е направена в края на август. След нея Димитър е настанен в общинския приют в Г. Оряховица, тъй като центърът затваря врати за два месеца, за да бъде извършен ремонт. От 3 октомври отново ще приема хора, останали без подслон. Междувременно от център “Промяна” помогнали на Димитър да получи ТЕЛК, а след това от общинския приют съдействали за настаняването му в специализирана институция в Хасково.
С настъпването на есента от център “Промяна” очакват и първите си посетители. За издръжката им разчитат изцяло на себе си и на дарения. За това приемат помощ от всеки, който иска да ги подкрепи в благородната инициатива да осигурят подслон и храна на настанените лица.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново