С нови методи ще лекуват хронични венозни проблеми в Горна Оряховица

Публикувано на вт, 2 апр. 2024
575 четения

Нови медицински услуги за пациенти с хронична венозна болест и с артериална патология въвежда от 1 април МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Пациентите ще могат да се преглеждат при съдовия хирург д-р Красимир Георгиев. Освен от адекватна диагностика и съвременни изследвания, те ще могат да се възполват и от иновативни методи на лечение на заболяванията.
„Превенцията на тези заболявания е много важна, не бива да чакаме да се стига до крайните резултати от венозната патология, които са много тежки, които често десоциализират пациента, не бива разширените вени (варикозата) да се приемат само като някакъв козметичен дефект. Би трябвало още в ранните стадии хора с подобна патология да се консултират със съдовите хирурзи, за да може да започне по-ранно адекватно лечение“, обяснява д-р Георгиев. „Основният лечебен метод на варикозата доскоро беше оперативната интервенция, която е позната от преди около един век. Но бихме искали да въведем нещо ново за региона, което отдавна се практикува в световен мащаб“, допълва той. Иновативното лечение, което ще облекчи или реши страданията на пациентите, ще е резултатно и щадящо за тях.
Иновативните методи, които се въвеждат в стационара, са: лазераблация – термална обработка на съда, генерирана от лазерни импулси, които водят до свиване и елиминиране на вената. Работи се с местна анестезия, като след интервенцията пациентът може да стане, да се разходи и да се прибере вкъщи; механо-химична аблация – със специален катетър се прониква в разширения съд, който уврежда стената на вената, и едновременно с това се инжектира склерозант, който води до “слепване” на съда. При тази процедура не е необходима анестезия; склеротерапия – това е изолиран инжекционен метод, при който във вената се инжектира склерозон, водещ до слепване на същата. Интервенцията е козметична. Много добър резултат се получава при т.нар. разширени капиляри, които обикновено притесняват младите дами; миниинвазивни методи – премахване на разширени вени. Работи се с местна упойка.
„Характерно за тези методи е, че не предполагат престой в болница, извършват се лабораторно под местна анестезия и след процедурата пациентът се прибира вкъщи“, обобщава д-р Георгиев. Той припомня, че хроничната венозна болест е едно сборно понятие, което обединява варикозни вени, първична, вторична и рецидивна варикоза, посттромбозен синдром, вродени и придобити венозни малформации. Тя представлява функционално увреждане на венозната стена, с голяма продължителност, манифистираща със симптоми и признаци, нуждаещи се от диагностика и адекватно лечение. Болестта е последица от венозна хипертония, а нейни симптоми са – болка, тежест, парене, сърбеж, оток, мускулни крампи и др. Признаците са: варкозни вени, оток и кожни промени като пигментация, дерматит, бяла атрофия и активна или временно заздравяваща венозна язва.
„Освен върху хроничната венозна болест ние ще акцентираме и върху т.нар. дълбока венозна система, която е отговорна в организма за около 70% от венозната кръв на долните крайници. Тоест, ние предлагаме лечение на повърхностни тромбофлебити, оперативно лечение на тромбозата – на тромбозирали повърхностни варикозни вени и комбинираните методи за лечение на варикозата. Също така предлагаме и лечение на дълбока венозна тромбоза и превенция на белодробната емболия.“
Пациенти, които са с артериална патология, също ще могат да получат адекватни диагностика и терапия от д-р Георгиев. По преценка на специалиста, ще им бъде извършена доплер сонография на коремна аорта или на периферни съдове и на сънни артерии.
Сред другите процедури, които се прилагат по преценка на съдовия хирург на пациенти с артериални заболявания са още дилатации и поставяне на стентове, както и оперативно лечение.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново