Работници в промишлеността, бармани и продавачи се търсят в община Горна Оряховица

Публикувано на чт, 25 Ное. 2021
224 четения

795 души са регистрираните безработни в община Горна Оряховица към 31октомври 2021 г. Равнището на безработица е 3,8 %, което е под средното за страната и доста под нивото по същото време миналата година. За сравнение за същия период на 2020 г. безработните лица са били 1265 души, а равнището на безработица – 6,1 на сто, показват данните на Дирекция “Бюро по труда” – Горна Оряховица. Оттам отчитат, че в началото на годината е имало увеличение на хората без работа, след което е започнало плавно намаляване на регистрираните без препитание лица. За периода януари – октомври средномесечният брой на регистрираните е бил 948, а средномесечното ниво на безработицата 4,6 %.
Общо 1288 души са се регистрирали през периода на борсата, като над 47 % са освободени от сектора на услугите, следвани от останалите без работа от индустрията, които са близо 33 на сто.
В периода януари – октомври са заявени 1042 свободни работни места, от които 807 на първичния пазар, 13 по мерки за заетост и 222 по програми и проекти за заетост и обучение. Най-търсени са професиите в сферата на преработващата промишленост, продавачи, бармани, сервитьори, готвачи и др.
1252 безработни са започнали работа през десетте месеца на годината. От тях 20 са наети по насърчителни мерки за заетост, а 222 по проекти и програми за обучение и заетост. Част от безработните са намерили трудова реализация в други общини, отчитат от бюрото по труда.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново