Поставиха първия вендинг апарат за лекарства

Публикувано на ср, 7 окт. 2020
1198 четения

Първият апарат за денонощна продажба на фармацевтични продукти в областта е монтиран в Г. Оряховица. Той е към един от обектите на голяма верига аптеки, намираща се в централната част на града. Първоначално устройството ще бъде заредено с козметични и санитарни продукти от фармацевтите в аптеката. Идеята е на последващ етап да бъдат предлагани и лекарства, за които не се изисква рецепта.
Подобни апарати има и в други градове на страната, като Ловеч, Севлиево, Враца, Добрич и др. Асортиментът в тях включва някои от най-търсените продукти, сред които аналгетици, витамини, обезболяващи кремове, таблетки за гърло и др.
През септември парламентът даде “зелена светлина” на новорегистрирана фирма да навлезе на фармацевтичния пазар чрез поставянето на вендинг апарати в страната, включително и в малките населени места. Идеята е да осигуряват и лекарства, за които се изисква рецепта, което предизвика недоволството на фармацевтите и пациентски организаци. Според тях това нарушава нормативната уредба и поставя в опасност здравето на хората, които приемат лекарства.
Преди дни здравният министър Костадин Ангелов заяви в телевизионно интервю, че лекарства няма да се продават чрез вендинг машини, а фирмата, която е кандидатствала за реализацията на проекта, го е изтеглила.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново