Ползата от кърменето представиха пред бъдещи майка в болницата в Г. Оряховица

Публикувано на чт, 26 сеп. 2019
281 четения

Около 20 бъдещи майки посетиха днес лекцията и презентацията, посветени на ползата от кърменето, която се организира в МБАЛ “Свети Иван Рилски”в Горна Оряховица. Лектор бе реанимационната акушерка Красимира Христова от Интензивния сектор на УМБАЛ- Русе, а организацията бе на старша акушерка Снежана Белчева от АГО.

Красимира Христова подробно представи структурата на организма на кърмещата жена, на гърдата, физиологията на лактацията, ролята на хормона окситоцин в процеса кърмене. “Майката трябва да е спокойна и без тревоги, когато кърми своето дете, за да осигури достатъчно окситоцин, който е свързан с лактацията. Трябва да й се спестяват неприятните емоции, защото нивата на окситоцин се понижават. Затова има случаи на кърмещи жени под стрес, на които им спира кърмата”, разказа на бъдещите майки Красимира Христова.

С мултимедия нагледно бяха илюстрирани начини за стимулиране на лактацията, удобните пози за кърмене на бебето, връзката между майката и бебето в този процес. Бебетата с ниско тегло, около 2 – 2,5 кг, се изморяват по-лесно, тъй като при тях се изисква голямо усилие да сучат, посочи още лекторката.

Бе обърнато особено внимание на хранителния режим на кърмещата майка, като стана ясно, че тя няма нужда да се лишава от нищо от менюто си, също и от кафе, а само да избягва храни, към които е алергична.

Кърмещите жени трябва да са внимателни към гърдите си, когато ги изцеждат, да не ги третират грубо, до синини и зачервявания, посочи още Красимира Христова.

Бе обърнато и специално внимание на ръчните и електрически помпи за кърма, чрез които може да се стимулира лактацията или пък да влязат в употреба, когато на жената й се налага излизане от дома. Бяха представени модели на ръчна двуфазна помпа и на електрическа помпа. Бъдещите майки получиха и образователни материали, които ще са им от полза при отглеждането на своята рожба.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново