Писателката Веселина Кожухарова ще представи творчеството си в родната Горна Оряховица

Публикувано на вт, 30 ян. 2024
95 четения

Писателката Веселина Кожухарова ще запознае с творчеството си своите съграждани в Горна Оряховица. Срещата ще се проведе в читалнята на Общинската библиотека в железничарския град на 7 февруари от 17,30 ч., а авторката ще бъде представена от Теодора Миновска, секретар на НЧ “Иван Вазов” в Първомайци. Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман на Кожухарова – “До четвърто коляно”, който отново разказва за българската душевност и фолклор. Неговата премиера беше на 24 октомври миналата година в Художествена галерия “Недялко Каранешев” в Г. Оряховица, а през декември авторката представи творчеството си и на Международния панаир на книгата в София.
Романът “До четвърто коляно” запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности. Образите им са многопластови, а сюжетът разкрива трудните им съдби. Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а автентичната реч на всяка страница, темата за алчността и кървавите съкровища допълнително помагат на читателя да вникне в обстановката. Във всяка глава от книгата бавно и постепенно се разкриват образите на знахарката Мавруда и нейните потомци. Всяко поколение от жени наследява дарби – да разгадава сънища, да чува гласовете на мъртвите. Дарби, дошли от природата и от Бога, от вярата, грижата и прошката. Романът засяга темите за човешките добродетели, прошката, обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете. С размаха на талантлив писател, Веселина Кожухарова успява да предаде на читателя значението на принадлежността към рода, вярата в Бога и търсенето на доброто в живота, пише за книгата Денислава Стойчева от книжарница “Хермес” във В. Търново.
Веселина Кожухарова е родена в Г. Оряховица. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище. Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени четири книги: “Погледни през рамо”, “Между звездите и зората”, “Въглени” и “До четвърто коляно”.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново