Първомайци се стяга за фолклорен фестивал

Публикувано на пн, 5 февр. 2024
234 четения

Читалище “Иван Вазов” в Първомайци се стяга за осмия национален преглед на любителските народни хорове и групи за обработен фолклор “Ганчо Михов”. Тази година събитието ще е по-специално, защото се отбелязват 35 години хоров фестивал в селото, 4 десетилетия от основаването на народния хор към НЧ “Иван Вазов” от диригента Ганчо Михов и корепетитора Никола Събев, както и един век от рождението на Михов.
Осмото издание на конкурса ще се проведе по традиция на Лазаровден – 27 април, а началото ще бъде поставено в 12 ч. в големия салон на читалището в Първомайци. Право на участие имат само любителски народни хорове и камерни групи за многогласно пеене със или без съпровод, като едногласни изпълнения не се допускат. От тази година организаторите отново възстановяват условието участниците да се представят с 3 песни в конкурса. Компетентно професионално жури от специалисти в жанра народно многогласно пеене ще определи наградите в различните категории съобразно следните показатели: стилова и музикално-художествена характеристика, емоционално въздействие, качество на репертоара, външен вид на състава и др. Решенията на журиращата комисия не подлежат на обжалване, а за отличените са предвидени много награди. Всички формации ще получат грамота за участие, поясняват организаторите.
Националният преглед на любителските народни хорове и групи за обработен фолклор “Ганчо Михов” се организира от НЧ “Иван Вазов” и Кметството в Първомайци, със съдействието на Община Горна Оряховица. Първоначално събитието се нарича празник на народните хорове и групите за автентичен фолклор, но впоследствие Община Горна Оряховица го прави “Общински празник на народните хорове и групите за изворен фолклор”. Преди 9 години настоятелството при НЧ “Иван Вазов” взема решение този общински празник да се превърне в национален конкурс за любителски народни хорове и групи за обработен фолклор. Основните цели на фестивала са да се опази и популяризира народното хорово и камерно многогласно пеене и да се създадат творчески контакти и обмен на информация между съставите.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново