Първи национален литературен конкурс “Асен Разцветников” организират в Горна Оряховица

Публикувано на чт, 5 Мар. 2020
205 четения

Първи национален литературен конкурс на името на големия български писател Асен Разцветников организират в Г. Оряховица. Той е за поезия или проза, под формата на есе или разказ. Участниците в него ще бъдат разпределени в 3 възрастови групи. Първата ще е за 11-14-годишните, втората ще е за 15-18-годишни автори, а третата – за над 18-годишните. Участието ще е анонимно.
Конкурсът ще е на тема “С пламъка на родолюбието”, творбите трябва да са непубликувани и награждавани в други конкурси.
Организатори на литературната надпревара са Община Г. Оряховица, Читалище “Напредък-1869” и литературният клуб към читалището, носещ името на Асен Разцветников.
Участниците могат да изпращат своите творби до 30 юни, включително на e-mail: konkursi.napredak_1869@abv.bg.
Авторите на най-добрите произведения ще бъдат наградени на церемония, която ще се проведе на 31 октомври в горнооряховското читалище “Напредък”. Специалната награда ще бъде издаване на книга на преференциална цена.
Асен Разцветников е творчески псевдоним на българския поет, писател и преводач Асен Петков Коларов. Авторът е роден на 2 ноември 1897 г. в с. Драганово. Завършва гимназия във В. Търново през 1916 г. От 1917 г. работи като телеграфист в телеграфопощенската станция в болярския град, а после на гара Г. Оряховица. Учи славянска филология в Софийския университет. Завършва право в Софийския университет. В продължение на 3 години учителства в Механо-техническото училище в Габрово, а после преподава български език в София. Там работи и като библиотекар, а след това става такъв и в Главна дирекция на пощите. От 1934 г. се отдава на литературна дейност, като голяма част от творчеството му е за деца.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново