Отпуснаха 1,2 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването на Горски долен Тръмбеш

Публикувано на ср, 2 юни 2021
54 четения

1,2 млн. лв. отпуска Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за подобряване на водоснабдяването на Горски долен Тръмбеш. Одобреният проект на Община Г. Оряховица, изготвен съвместно с експерти от ВиК “Йовковци”, предвижда да бъде изградено отклонение от Върбица, което да захранва селото с вода от язовир “Йовковци”.
С реализирането на проекта ще се реши един дългогодишен проблем за селото. Населеното място, което е с над 300 жители, се водоснабдява от кладенци, намиращи се в по-ниската част, и при липса на дъждове пресъхват, оставяйки хората без вода.
“Надявам се в рамките на годината да се проведат обществените поръчки и през следващата година да се изгради така нужният за селото водопровод”, коментира кметът на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев. Той уточни, че Общината е внесла във ВиК “Йовковци” работен проект за водопровод, канализация и пречиствателна станция за Драганово, където има същия проблем. По високите части на населеното място хората редовно остават без вода, особено през летните месеци. С разработения проект водното дружество може да кандидатства пред ВиК холдинга или МОСВ.
В Общината се подготвя и нов проект за последната част от изграждането на канализация в Долна Оряховица. Във втория град на общината предстои да започне изграждането на голяма част от канализационната мрежа, за която има осигурено финансиране от 2,8 млн. лв. Заради обжалване на процедурата за избор на изпълнител този проект все още се бави. Очаква се решението на ВАС и ако жалбата бъде отхвърлена, ще започне изпълнението на заложените по проекта дейности.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново